Na hlavný obsah

Főügyész és a speciális ügyész közötti feszültség

Maroš Žilinka főügyész bírálja Daniel Lipšic speciális ügyészt, amiért aláírta a Speciális Ügyészség vezetőinek levelét, akik felhívták a figyelmet a Legfőbb Ügyészség nem szokványos eljárására, különösen Vladimír Pčolinský ügyében.

Főügyész és a speciális ügyész közötti feszültség
Maroš Žilinka főügyész Foto: TASR

Maroš Žilinka főügyész a sajtótájékoztatón reagált a Legfőbb Ügyészséget ért kritikákra. A Speciális Ügyészség munkatársai ránk támadtak – mondta,  hozzátette: hogy a legfőbb ügyészség vezető ügyészeiről van szó.

„Abszurd, hogy a Speciális Ügyészség vádlottak, gyanúsítottak, ügyvédek és egyes köztisztviselők különféle állításaira és támadásaira, ahogy állítják – éppen azzal reagál, hogy a  Legfőbb Ügyészséget és vezetőit támadja“

– mondta Žilinka.

A főügyész „abszolút alattomos“, nem alátámasztott és „olykor már-más személyes“ támadásról beszél. Žilinka a Legfőbb Ügyészség többi vezető tagjával együtt visszautasította a Legfőbb Ügyészség céltudatosságával kapcsolatos vádakat, amelyekre álláspontjuk szerint a Speciális Ügyészség képviselői igyekeznek felhívni a figyelmet a SIS volt vezetőjének, Vladimír Pčolinskýnak az ügyében indított büntetőeljárás kapcsán. Hangsúlyozta, hogy a Pčolinskýt érintő büntetőügyekben „soha nem járt el, nem jár el és nem is fog eljárni“.

A Legfőbb Ügyészség képviselői szerint a Speciális Ügyészség ügyészei által ezzel összefüggésben sürgősnek és „más büntetőügyekben nem tapasztalt intenzitásúnak és módozatúnak“ minősített kommunikáció szokványos volt, és kifejezetten szervezeti jelleggel bírt.

„Teljesen inkorrektnek tartom, ha az ügyész beosztottja a büntetőügy intézése során ilyen módon tájékoztat a belső kommunikációról”

 – hangsúlyozta Žilinka.

A Speciális Ügyészség ügyészeinek lépései és azok a narratívák, amelyekkel a főügyészség túlórázását sugallják egy bizonyos személy javára, Žilinka szerint egyik módja a nyomáskeltésnek, hogy „egy bizonyos módon döntsenek“.

A Speciális Ügyészség szerint a főügyészségi eljárás radikálisan elkerülte korábbi, hosszú távú gyakorlatát, amikor az eredeti vádat a Btk. 363. §-a alapján visszavonták. A napokban őrizetbe vették Ľudovít Makót, a Pénzügyi Hatóság bűnügyi részlegének korábbi vezetőjét és Boris Beňát, a SIS volt igazgatóhelyettesét, akik fontos koronatanúk a legnagyobb korrupciós ügyekben. Az eset az eddig kiszivárgott információk szerint a Vladimír Pčolinský volt SIS-igazgató és Zoroslav Kollár nagyvállalkozó ügyéhez kötődik.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban