Na hlavný obsah

A kormány nem enged az orosz követeléseknek, a gázért rubelben fizetni nem fog

Richard Sulík, az SaS elnöke, gazdasági miniszter szerint elkerülhetetlen esetben ilyen lépést mérlegelhetnénk. A koalíciós partnerek nagy hibának nevezték a kijelentését.

A kormány nem enged az orosz követeléseknek, a gázért rubelben fizetni nem fog
Foto: TASR

Eduard Heger miniszterelnök kijelentette, kitartunk amellett, hogy euróban fizessünk az orosz gázért. Ezt ugyan jelezte a gazdasági miniszter is, de nem zárta ki más forgatókönyv lehetőségét sem elkerülhetetlen esetben. Azt mondta: a gázszállítás nem állhat le.

„Lehet, hogy ez egyeseknek nagyon is pragmatikus álláspont, de ha a fizetés feltétele a rubel, akkor fizessünk rubelben. A gáz 80-85%-át Oroszországból hozzuk be. Semmi esetben nem teszek olyan lépéseket, amelyek ezt a szállítás veszélyeztetik“

– fogalmazott Richard Sulík.

Amióta tart az orosz-ukrán háború, szolidárisak vagyunk, de az összeomlott európai vagy szlovákiai gazdaság senkinek sem segít – tette hozzá a szociális hálón az SaS elnöke. Nyomatékosította, hogy a szerződést nem szegjük meg, és nem hagyjuk magunkat zsarolni Vlagyimír Putyin által. Ugyanakkor az eurót a Kremlben is beválthatja – tette hozzá.

Karol Galek gazdasági államtitkár a miniszter szavait így magyarázza:

„Ki nem hagyható fontos kifejezés: „ha az elkerülhetetlen”… És elkerülhetetlen lehet a rubelben történő fizetés akkor, ha így fog eljárni az egész Európai Unió”

– Ezt többször hangsúlyoztuk, zárta az államtitkár.

Némelyik koalíciós partner szerencsétlennek mondja Sulík kijelentéseit. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke azt állítja, az ilyenekkel veszélyezteti az orosz gáz áramlását.

„Jelentősen gyengítette ez a hozzáállás Szlovákia Oroszországgal való tárgyalási pozícióját, mert a gazdasági miniszter előre megmondta, hogy ha nem lehet másképp, Szlovákia hagyja magát zsarolni és enged“

– mondta a miniszterelnök-helyettes.

Az OĽaNO-s Andrej Stančík azt mondta: „szerencsétlen kifejezésről van szó, amelyet felkapott az orosz média és oroszpárti propagandaként ad el.” Stančík szerint egyeztetni kellett volna a szlovák külügyminiszterrel, aki ismeri Putyin játékát.

A Sme rodina nem kommentálja a jelenlegi kérdést, a kormányfő pedig emlékeztetett, hogy Szlovákia kérésére kezdte az EU koordinálni az orosz gázszállításért való fizetést.

Ján Budaj (OĽANO-s) környezetvédelmi minisztert meglepte Richard Sulík, nyilatkozata a fizetés formájáról. Budaj szerint volt oka Sulíknak arra, hogy ilyet mondjon, s majd megtudjuk, mi volt az.

„Nem gondolom ez a zsarolás és megfélemlítés Vlagyimir Putyin részéről sikeres lesz. Nagy szégyen lenne, ha Szlovákia maradna az egyetlen ország, amelyet ez a fenyegetés megfélemlít“

– mondta Budaj.

A környezetvédelmi miniszter szerint az orosz gázról való jövőbeli leszakadás az Európai Unió tagállamai közös és szolidáris munkájának eredménye lehet. Richard Sulík hétfőn helyesbítette vasárnapi nyilatkozatát. Kijelentette, hogy Szlovákia az érvényes szerződés szerint, azaz euróban fizet az orosz gázért.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban