Na hlavný obsah

Magyarországi választások

Magyarországon hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 243 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson és a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett népszavazáson.

Magyarországi választások
Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu

Este hét óráig mintegy 7,7 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, de a választópolgároknak két szavazatuk van: voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben képviselőnek, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy melyik pártot támogatják. A 106 egyéni választókerületben 663 egyéni jelölt indul.

A választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta, függetlenül attól, hányan mentek el voksolni. Az országos listáról 93 mandátumot osztanak szét, a listára adott szavazatok és a töredékszavazatok arányában. Az országos pártlistás szavazólapon hat pártlista szerepel. A választáson az országos pártlistára levélben szavazhat az a 456 ezer, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgár is, aki kérte felvételét a névjegyzékbe.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban