Na hlavný obsah

Kollár: „Ez nem Oroszország és Ukrajna háborúja, ez egy civilizált világért folytatott háború”

Boris Kollár mindezt azt követően jelentette ki, hogy találkozott Jurij Muška ukrán nagykövettel, és más ukrán politikai képviselőkkel.

Kollár: „Ez nem Oroszország és Ukrajna háborúja, ez egy civilizált világért folytatott háború”
Foto: TASR

A pozsonyi várban megtartott összejövetelen jelen volt Ivan Fedorov, az ukrán Melitopol polgármestere, valamint két képviselő is az ukrán parlamentből. A szlovák házelnök nagyra értékelte Ukrajna bátorságát és higgadtságát. Boris Kollár (Sme rodina) hangsúlyozta, hogy Szlovákia továbbra is megpróbál humanitárius és katonai úton segíteni Ukrajnának.

„Ez nem Oroszország és Ukrajna háborúja. Ez egy civilizált világért folytatott háború, amely arról szól, hogy a végén békében fogunk-e élni, vagy egy új társadalompolitikai normára kell berendezkednünk, melyben az egyik erős szereplő dönt majd afelől, hogy a többiek létezhetnek-e vagy sem” – jegyezte meg Boris Kollár, hozzátéve, hogy Ukrajna után Szlovákia a balti államokkal együtt a második lehet a sorban, akikre kiterjed az orosz agresszió. Leszögezte, hogy Szlovákia nem tartja tiszteletben senki területi igényét Ukrajna egyetlen négyzetméterére sem. A házelnök úgy véli, ilyen gondolatok mentén valaki azt gondolhatja Szlovákiáról, hogy egy alig 30 éve létező országról van szó, amelyre könnyen ráteheti a kezét. Boris Kollár megjegyezte, hogy Szlovákia soha nem ismerte el Koszovót sem és azt sem, hogy a Krím az oroszoké lett.

Maria Mezentseva ukrán parlamenti képviselő rendkívülinek és példaértékűnek nevezte Szlovákia segítségét. Boris Kollárhoz hasonlóan úgy véli, hogy Ukrajna most az egész világot érintő harcot vív az oroszokkal.

„Nemcsak a saját országunkért küzdünk, egész Európáért, és a világ biztonságáért harcolunk”

– tette hozzá.

Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov elmondta, hogy Oroszország taktikát váltott, elfoglalta az ukrán városokat és humanitárius katasztrófát idézett elő bennük.

„Jelen pillanatban az én városomban nincs semmi, ami alkalmassá tenné a mindennapi életre. Nincs élelmiszer, hiányoznak a gyógyszerek”

– tájékoztatott az ukrán polgármester.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban