Na hlavný obsah

360 ukrán menekül már munkát vállalt Szlovákiában

Milan Krajniak tájékoztatott erről munkaügyi miniszter kedd délelőtt Karol Zimmerrel, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ vezérigazgatójával közösen.

360 ukrán menekül már munkát vállalt Szlovákiában
Milan Krajniak Foto: TASR

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter elsősorban azt hangsúlyozta, a szaktárca munkatársai, akikkel már az ukrán-szlovák határon találkoznak a menekültek, a hét minden napján, a nap 24 órájában a Szlovákiába érkező menedékkérők rendelkezésére állnak.

„Kedd reggel hat óráig több mint 258 ezer ukrán állampolgár lépte át Szlovákia határát, közülük 101 ezer határátlépő kiskorú volt. Ideiglenes menedékjogot eddig 47 ezer ember kérvényezett, közülük 20 ezer gyermek” – magyarázta Krajniak, aki arra is kitért, hogy az érkező felnőttek nagyrésze továbbra is nő. A munkaügyi miniszter arról is beszámolt, hogy egyre többen szeretnének átmenetileg Szlovákiában maradni.

„Az állam eddig 124 kiskorúnak nyújtottak segítséget, közülük 90 gyermeket gyermekotthonokban helyeztek el, a legtöbben Eperjesen tartózkodnak. Ennek az az oka, hogy a város a határ közelében található”

– mutatott rá Krajniak.

A legfrissebb adatok szerint eddig 360 ukrán menekült vállalt munkát Szlovákiában, a legtöbben az ország nyugati részében, valamint Közép-Szlovákiában, tehát azokban a régiókban helyezkedtek el, ahol a legmagasabb az újonnan meghirdetett állások aránya – tájékoztatott Krajniak, majd hozzátette, hogy Szlovákiában jelenleg 92 ezer olyan pozíció van, amelyekre ukrán személyek is jelentkezhetnek. Ezek közül 32 ezer állás álladó munkahely, és több mint 60 ezer betöltetlen szezonális állás is a rendelkezésükre áll.  

A munkaügyi miniszter arra is kitért, hogy ebben az esetben olyan pozíciókról van szó, amelyek iránt a szlovák állampolgárok egy ideje már nem mutatnak érdeklődést, így az ukrán menedékkérők nem jelentenek majd konkurenciát a munkaerőpiacon a szlovákiaiaknak. A munkaügyi tárca arról is gondoskodott, hogy az állásajánlatokat ukrán nyelvre is lefordítsák. Ez nagyban megkönnyíti, hogy minden olyan személy, aki munkát szeretne találni, gond nélkül el tudjon helyezkedni.

Karol Zimmer, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy az ukrán állampolgárok kérvényezhetik az anyagi szükséghelyzetben lévőknek megítélhető anyagi támogatást. Ezt az egyes munkaügyi hivatalokban vagy a nyitrai, homonnai, esetleg a nagymihályi nagykapacitású központok valamelyikében tehetik meg. Zimmer szerint eddig 4 804 személy kérvényezte a szociális segélyt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban