Na hlavný obsah

A háború 26. napja

Kijevben rakétatámadás ért egy bevásárlóközpontot, Mariupolban továbbra is kritikus a helyzet. Brüsszel szerint Oroszország háborús bűntetteket hajt végre.

A háború 26. napja
Foto: TASR/AP

Ukrajnában folytatódik a háború, de a harcvonalak az elmúlt napokban szinte egyáltalán nem mozdultak. 

Lukás Viszinger háborús elemző szerint a konfliktus már elérte a csúcspontját, és jelenleg az elhasználódás, kimerültség háborúja zajlik. Oroszország arra sem számíthat, hogy ellenőrzése alatt tarthatja azokat az ukrán területeket, amelyeket már sikerült bevennie.

“Előfordulhat, hogy ha folytatódik a háború és az oroszok nem adják bele minden erejüket, elveszíthetik azt, ami jelenleg a felügyeletük alatt áll és hatalmas veszteségeik lesznek. A másik oldalon nem engedhetik meg maguknak, hogy minden haderejüket egyetlen lokális konflikutusra fordítsanak, Oroszországnak sokkal nagyobb globális érdekei vannak”

– fejtette ki Pavel Macko leszerelt tábornok.

Az ukrán hadseregnek, még ha gyengébb is, némi előnye lehet, ha megtartja a tartalékkészleteit. A jelenlegi fázisban inkább a háború befejezéséhez vezető utat kellene megtalálni. A brit titkosszolgálat szerint az orosz hadsereg számára továbbra is Kijev a legfőbb prioritás, de az sem kizárt, hogy az oroszok megpróbálják az ukrán hadsereg magját körülzárni a dombaszi régióban, ahol a tank- és gépfegyverkészletük legnagyobb lerakata van. Lukás Viszinger háborús elemző úgy véli, ezzel az a probléma, hogy ha az oroszok előbbre jutnak az ukrán területeken, ismét a szokásos logisztikai problémákkal találják szembe magukat. 

Martin Dorazin, a cseh televízió munkatársa elmondta, ha az orosz hadsereg nem tud máshol áttörést elérni, előfordulhat, hogy Mariupol városára fog koncentrálni. Az indok egyértelmű: szárazföldi folyosóra van szüksége az elfoglalt Krím-félsziget eléréséhez.

Odessza kikötővárosban is katonai aktivitást érzékeltek, ahol már több napja homokzsákokat töltenek a helyiek és orosz támadásra készülnek. Az elmúlt időszakban megnövekedett a drónok száma a város fölött és lövedékek becsapódása egyelőre csak a tengerbe.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban