Na hlavný obsah

Több a mentális megbetegedés a járvány kezdete óta

A pszichiáterek közel 250 ezerrel több adag gyógyszert írtak fel mentális problémákra, mint a járványt megelőző évben. A páciensek száma, akik az elmúlt két évben szakemberhez fordultak, nagyjából a tízszeresére nőtt.

Több a mentális megbetegedés a járvány kezdete óta
Foto: pexels.com

A mentális betegségekkel kezeltek száma az elmúlt két évben jelentősen növekedett. A szakértők közvetlen összefüggést feltételeznek a COVID-19 járvány és a növekvő tendencia között. A számok azonban nem mutatnak teljes képet: szakemberhez rendszerint kevesebben fordulnak, mint amennyien ténylegesen valamilyen lelki problémával küzdenek. Sokan a korlátozások miatt sem fordultak szakemberhez, tájékoztatott a Dôvera egészségbiztosító sajtóközleményében.

„Nem lehet azt mondani, hogy a páciensek lelkiállapota rohamosan romlott, inkább krónikusan, vagyis elmélyült, és új páciensek jöttek”


– magyarázta Viliam Čičvák a tőketerebesi pszichiátriai osztály főorvosa.

A leggyakoribb okok között a járvány elleni korlátozások miatti stresszt és kimerülést, a rosszabbodó szociális helyzetet, valamint a későn felkeresett szakértői segítséget tünteti fel az egészségbiztosító.

Míg 2019-ben 263 ezer nő keresett fel pszichiátert, tavaly majd 300 ezer. A kezelt gyerekek száma ezzel szemben csökkent.

„A tanulók igénybevétele jelentősen kisebb volt, de a szülőkre a távoktatás nagyobb nyomást gyakorolt”

– mondta Čičvák.

A leggyakoribb diagnózis a szorongás volt az elmúlt két évben.

„A szorongás a nem definiálhatótól való félelem. Az elmúlt két évben növekvő bizonytalanságot tapasztalok: a járványellenes intézkedések gyors változása, amit leginkább a káosz jellemez, rengeteg rossz hír a sajtóban, lockdownok és az ezekkel járó szociális bizonytalanság” – fejtette ki a pszichiáter, mi lehet a gyakori szorongás oka, hozzátéve, hogy mindannyiunknak szembe kellett néznünk a váratlan halállal.

A helyzet tavaly, a járvány második évében tetőzött. Marian Faktor a Dôvera egészségbiztosító vezetőségének tagja a stressz és a fizikai megbetegedések összefüggésére figyelmeztetett.

„Az egészségügyi problémák hosszadalmas kezelése gyakran mentális problémák kialakulásához vezet. De ez fordítva is igaz: ha a páciens pszichikailag szenved, akkor ez visszaüthet a fizikai egészségén. Ezért nem kell félni attól, hogy szakemberhez forduljunk szükség esetén”

—  fogalmazott Faktor.

Ahhoz, hogy pszichiáterhez forduljunk nem szükséges általános orvosi ajánlás. A pszichológussal való konzultációt pedig az egészségbiztosító téríti, amennyiben a pszichológusnak szerződése van az adott biztosítóval.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban