Na hlavný obsah

Szlovákia és Csehország szeretné elmélyíteni az együttműködést a védelmi ipar területén

A két ország kölcsönösen is dolgozhatna néhány védelmi projekt kivitelezésén - tájékoztatott péntek délelőtt Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter cseh kolléganőjével, Jana Černochovával közösen.

Szlovákia és Csehország szeretné elmélyíteni az együttműködést a védelmi ipar területén
Foto: TASR

A cseh védelmi miniszter, Jana Černochová megjegyzete, egy hasonló együttműködés már többször is szóba került, végül azonban sosem valósult meg. Bízik benne, hogy ez alkalommal minden máshogy alakul.

„Megállapodtunk, hogy megosztjuk egymással azt a listát, amely nem csupán az állami cégeket és a részvénytársaságokat sorakoztatja fel, hanem minden olyan vállalatot tartalmaz, akik a szlovák és a cseh oldalon fegyverbeszerzéssel foglalkoznak. Ezzel az a célunk, hogy mi legyünk azok a miniszterek, akik a kormányaikon belül a leghatékonyabb módon működnek együtt”

– magyarázta Černochová.

Jaroslav Naď Szlovákia védelmi minisztere kiemelte, hogy Csehország is hozzájárult Szlovákia határainak a NATO-csapatok közreműködésével történő megerősítéséhez.

„Feltételezem, hogy az első katonák már heteken belül megérkezhetnek”

– jelentette ki Naď.

Csehország a parancsnoki állam szerepét tölti majd be, a jóváhagyott dokumentum pedig legfeljebb 600 katona jelenlétével számol.

Mindkét miniszter kiemelte a hadsereg újrafegyverkezésének szükségességét, Naď pedig arról is szót ejtett, hogy növelni kellene a fegyveres erők kötelékében szolgálók létszámát. Ennek kapcsán elmondta, ez alkalommal a szükséges politikai akarat sem hiányzik a védelmi költségvetés növeléséhez.

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzetet illetően Naď köszönetet mondott a Szlovákiának nyújtott humanitárius segélyért, a katonák biztosításáért, akik rész vettek a Liptószentimiklós melletti sátorváros építésében, valamint azon cseh rendőrök bevetéséért, akik a keleti határnál teljesítenek szolgálatot.

A Szlovákia és Csehország közötti szoros kapcsolatoknak meg kell nyilvánulnia az Európai Unió Tanácsának soron következő cseh elnöksége folyamán is, valamint abban az időszakban, amikor Szlovákia látja majd el a V4-ek elnökségét. Ezt az egységet többek között a két ország prioritásainak összehangolásával tervezik elérni.

„Csehországnak egyáltalán nem lesz könnyű dolga, hiszen krízishelyzetben vezeti majd az Európai Uniót, amikor éppen háború dúl, mi azonban segítségükre leszünk, amiben csak tudunk”

– ígérte Naď.

A miniszterek reagáltak Lengyelország azon felhívására is, miszerint a NATO-nak békefenntartó missziót kellene vezényelnie Ukrajnába. Jaroslav Naď egyelőre nem tudja elképzelni, hogy a szövetség békefenntartókat küldjön az országba, meg szeretné várni a konkrét javaslatot. Jana Černochová kész megoldásokat keresni, azonban megjegyezte, minden egyes lépésnek összhangban kell lennie a nemzetközi joggal.

A cseh védelmi miniszternek ez volt az első bilaterális látogatása a hivatalba lépése óta.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban