Na hlavný obsah

Először járt Eduard Heger a pápánál

Személyes audiencián fogadta a Vatikánban Ferenc pápa Eduard Heger szlovák miniszterelnököt. A Szentatya és a  kormányfő az orosz invázióról is tárgyalt. 

Először járt Eduard Heger a pápánál
Foto: TASR

Ferenc pápa hétfő délelőtt fogadta Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőt és feleégét, valamint a szlovák delegációt.

„Egyetértettünk abban, hogy az emberiségnek a béke, a kölcsönös szolidaritás, a tisztelet és az önzetlen segítség útjára kell lépnie“

– mondta Heger a pápával való találkozásról.

Méltatta a pápa erőfeszítéseit, hogy béke legyen Ukrajnában. Ferenc pápa megköszönte az egyház aktív hozzáállását, amellyel az a szlovák-ukrán határon segíti a háború elől menekülőket.

A szlovák miniszterelnök megköszönte a pápának, hogy tavaly szeptemberben Szlovákiában járt.

„A Szentatya jelenléte történelmi pillanat volt hazánk számára. Nagyon nagyra értékelem, hogy őszentsége a járvány nehéz időszakában meglátogatta Szlovákiát”

– mondta a miniszterelnök.

Vatikáni látogatása során Heger találkozott Pietro Parolin bíboros-államtitkárral is. Heger elmondta: egyetértettek abban, hogy mielőbb véget kell vetni az ukrajnai erőszaknak.

„Elítéltük a katonai támadást és az Ukrajna integritásába való erőszakos beavatkozást, és támogatásunkat fejeztük ki az ukrán népnek ezekben a nehéz időkben“

– mondta Heger.

Parolin bíborost tájékoztatta Szlovákia lépéseiről az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

„Az ukrajnai háború okozta menekültválság tapasztalatai csak megerősítették, hogy a szolidaritás és az európai összetartozás fontossága a migrációs nyomás idején pótolhatatlan”

– tette hozzá Heger.

Mindketten méltatták a Szlovák Köztársaság és a Szentszék közötti kétoldalú kapcsolatok kiváló színvonalát, és kifejezték, érdekük a két ország közötti kölcsönös párbeszéd továbbfejlesztése a legmagasabb politikai szinten.

A 30 perces audiencián a pápával folytatott magánbeszélgetés mellett a delegáció bemutatása és ajándékcsere is szerepelt. A szlovák vendég egy toronyharangot hozott a Szentatyának, amelyen Szent Cirill és Metód ábrázolása látható, a szegélyén pedig ezzel a felirattal: „Az üzenet bátor hordozói” A harangon továbbá „Európa szívéből, Szlovákiából” felirat és a pápai audiencia dátuma látható.

A Szentatya ajándékként kedvenc Madonna-ábrázolásának bronzöntvényét adta Eduard Hegernek, amelyen Mária kezéből a kis Jézus a földre ereszkedik.  Ez művészileg kifejezi Isten leszálló szeretetének titkát az emberek között, amikor ő maga emberré lett Jézus Krisztusban.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban