Na hlavný obsah

Szlovákia jelesre áll segítőkészségből

A lakosság elégedett Szlovákia háborúra adott reakciójával. A civil lakosság, a vállalatok és az állam is segítő kezet nyújt az ukrajnai menekülteknek.

Szlovákia jelesre áll segítőkészségből
Foto: TASR

A válaszadók 78,2 százaléka helyesli Szlovákia hivatalos reakcióját, amelyben elítélte az orosz csapatok Ukrajna elleni támadását. A válaszadók 42 százaléka teljes mértékben egyetért, kisebb fenntartásokkal 22,4 százalék, nagyobb fenntartásokkal 13,8 százalék, 21,8 százalék pedig nem ért egyet. A humanitárius segélyek küldését és a háborús menekültek befogadását a válaszadók döntő többsége támogatja. A megkérdezettek szintén támogatják az Oroszországgal szembeni kemény szankciók bevezetését, illetve a vízumkorlátozást és az orosz állampolgárok szlovákiai jelenlétét. Kevésbé támogatják az ukrán hadsereg fegyverekkel és katonai felszerelésekkel való ellátását, az Oroszországgal fennálló diplomáciai kapcsolatok megszakítását és az orosz sportolók részvételének megtagadását a csúcsversenyeken. A válaszadók válaszai jelentősen eltérnek attól függően, hogy a megkérdezettek hogyan viszonyulnak az ország  NATO-tagságához.

A Nagymihályi járásbeli Nagykapos városában a lakosok, a városi és karitatív szervezetek, valamint az egyházak együttes erővel segítenek az ukrajnai háborús menekülteknek. Napi 24 órában dolgoznak. A városba múlt pénteken érkeztek meg az első menekültek, akik Nagyszelmencnél lépték át a határt. A menekülteket a szakközépiskola termeiben, a helyi munkásszállón, valamint a református egyház parókiáján helyezik el. A városi rendőrség naponta kétszer ellenőrzi a létszámukat, hogy tudják, hány reggelit és vacsorát kell készíteni.

Több mint 80 különböző nemzetiségű menekültet vittek autóbuszok Bősre, többségükben ukrán egyetemek hallgatóit, de több ukrán nőt is gyermekekkel. Az első tucat háborús menekült már a Szlovák Műszaki Egyetem erre a célra épített létesítményében tartózkodik. Jelenleg folyik elszállásolásuk és a külföldi rendőri szervek általi nyilvántartásuk.

A Nyitrai Jaguar Land Rover cég humanitárius segélyszolgálatot indított ukrán alkalmazottai családtagjai számára. Céljuk, hogy Szlovákiában menedéket nyújtsanak a rászorulóknak – mondta Miroslava Remenárová, a cég vállalati ügyekért felelős vezetője. Az első járművek a múlt hétvégén érték el a határt. Vasárnapról hétfőre éjfélkor elsőként érkezett Nyitrára egy kétgyermekes anyuka, aki több mint 1800 kilométeres utat tett meg. Nyitrán további mintegy 150 nő és gyermek érkezése várható, az ukrajnai helyzettől függően. Szintén humanitárius adománygyűjtést is indítottak szerda óta, olyan helyi civil szervezetekkel is terveznek együttműködni, amelyek tapasztalattal rendelkeznek a rászoruló emberek megsegítésében.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban