Na hlavný obsah

Megtartotta évértékelő beszédét az Unió állapotáról Joe Biden amerikai elnök

Biden szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök óriási hibát követett el azzal, hogy megtámadta Ukrajnát, ezért a lépésért pedig meg fog fizetni.

Megtartotta évértékelő beszédét az Unió állapotáról Joe Biden amerikai elnök
Foto: TASR/AP

Joe Biden amerikai elnök a kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este megtartotta évértékelő beszédét az Unió állapotáról. „A szabadság mindig legyőzi az önkényt” – kezdte az Unió állapotáról szóló évértékelő beszédét Biden, aki elődeitől eltérően szónoklata első részében nem a belpolitikai kérdésekkel foglalkozott, hanem a külföldi történésekkel, konkrétan az orosz-ukrán háborúval indított. Állítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök óriási hibát követett el, amikor azt gondolta, Ukrajna és a nyugati országok tétlenül nézik majd az inváziót.

„Ukránok, az önök bátorsága és elszántsága mindannyiunk számára inspirációt jelent. Lakosok egy csoportja saját testükkel próbálja megakadályozni a tankok előretörését, a diákokból, a nyugdíjasokból és a tanárokból katonák lettek, akik a hazájukért harcolnak”

– mutatott rá az elnök.

Biden felidézte az Oroszország ellen bevezetett szankciókat, amelyeknek része az egyes orosz bankok lecsatolása a SWIFT rendszerről, valamint a félvezetők Oroszországba történő exportálásának tilalma is.

„A történelem folyamán megtanultuk, ha a diktátorok nem fizetnek magas árat az agressziójukért, akkor nem állnak le, csak nagyobb káoszt teremtenek”

– mondta Biden.

Az amerikai elnök arról is szót ejtett, hogy az Egyesült Államok az orosz oligarchákat sem kíméli majd.

„A vagyonuk után megyünk, amely korrupt üzletek végeredménye. Továbbá csatlakozunk a szövetségeseinkhez, így lezárjuk a légteret minden orosz repülőgép előtt”

– jelentette be Biden.

Az amerikai elnök azt állítja, a bevezetett szankciók célja, hogy minél nagyobb csapást mérjenek az orosz gazdaságra úgy, hogy közben a lehető legkisebb mértékben érintik a nyugati országokat.

Bemutatta továbbá azokat a lépéseket, amelyek célja, hogy megállítsák a meredeken emelkedő olajárak növekedését.

„Ma este hivatalosan is bejelentem, hogy az Egyesült Államok és további 30 ország 60 millió hordó olajat szabadít fel a stratégiai tartalékokból”

– hangoztatta.

A közvetlenül az Egyesült Államokat érintő kérdések kapcsán Joe Biden a rekordmagas infláció elleni harcot emelte ki, valamint felszólította a kongresszust, hagyják jóvá az általa szorgalmazott szociális programot.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban