Na hlavný obsah

Szlovák politikusok Oroszország ukrán inváziójáról

Az államfő és a kormányfő arra hívja fel a lakosság figyelmét Szlovákia biztonságban van és kész segíteni a háború elől menekülő ukrán lakosságnak.

Szlovák politikusok Oroszország ukrán inváziójáról
Foto: TASR

“Szlovákia NATO- és uniós szövetségeseivel közösen kész segítséget nyújtani az ukrajnai konfliktus lezárásához és az emberi életek védelméhez” – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök a biztonsági tanács ülése után. Úgy véli, Szlovákia biztonságát jelenleg nem fenyegeti veszély. Az orosz lépéssel kapcsolatban igy nyilatkozott.

“Ezt nem lehet szavakkal kifejezni, minden áldozat, amit ez a háború okoz, az Ő áldozata lesz, és a teljes felelősséget egyedül fogja viselni érte a világ nyilvánossága előtt.”

– nyilatkozta az államfő.

„Ez megbocsáthatatlan, barbár cselekedet Oroszország részéről, a nemzetközi jog durva megsértése. A szemünk láttára elevenedik meg az orosz imperializmus a maga agresszív, militáns formájában“ – mondta Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök. A kormányfő szavai szerint Szlovákia az ukrán nép mellett áll. A béke megteremtését abszolút prioritásnak tekinti a miniszterelnök. A kormány biztosítja afelől Szlovákia lakosságát, hogy az Észak-atlanti Szerződés szövetségeseivel közösen minden szükséges lépést megtesz a szomszédos országot sújtó háborús veszély elhárításáért.

“Azok, akik a háború elől menekülnek a nemzetközi jog értelmében megérdemlik, hogy segítséget nyújtsunk nekik. Szlovákia meg fog felelni az emberiesség és a szolidaritás elveinek, és ugyanúgy fogunk segíteni a rászorulóknak, mint ahogy segítettek a mi szüleinknek, nagyszüleinknek, mikor ők menekültek a háború elől.“

– vélekedett a kormányfő.

“A kormány nem tartja valószínűnek, hogy Oroszország katonailag megtámadná Szlovákiát, feltételezik, hogy Oroszország nem merné megsérteni NATO-tagország területét a keleti határ menti országok egyikében sem, beleértve Szlovákiát is.” – vélekedik Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter, majd hozzáfűzte, hogy összeült a NATO tanácsa, és több szövetséges is kérte a 4. cikkely aktiválását. A NATO szükségesnek tartja keleti határainak katonai megerősítését, Szlovákiát is beleértve.

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter szerint Oroszország súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányának alapelveit, és ez az akció veszélyt jelent Európa biztonságára.

„Határozottan elítélem az Orosz Föderáció közvetlen katonai támadását szomszédunk, Ukrajna ellen. A NATO mai rendkívüli ülésén a negyedik cikkely szerinti konzultációt fogjuk kérni a Szövetségtől“

– mondta Korčok, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzet ezt megkívánja.

Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke elfogadhatatlannak, indokolatlannak és példátlannak tartja ezt a lépést. Úgy nyilatkozott, hogy szerinte ez a nemzetközi jog és szomszédunk területi integritásának durva megsértése.     

A Szövetség részéről Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke nyilatkozott. “A Nyugatnak és Európának határozottan fel kell lépnie a katonai agresszióval szemben. Vlagyimir Putyin elnök lépését semmivel sem lehet igazolni, és nem lehet eléggé keményen elítélni – jelentette ki Sólymos.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban