Na hlavný obsah

Ukrajna megszállása percről-percre

Csütörtökön a hajnali órákban orosz csapatok megtámadták Ukrajnát.

Ukrajna megszállása percről-percre
Foto: TASR/AP

Folyamatosak a harcok, a nagyobb városokat és katonai objektumokat ostromolják az orosz csapatok. A civil lakosság jelentős része próbálja elhagyni az országot.

20:51

Oroszország kizárása a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből „mindig egy lehetőség”, de most nem. Joe Biden amerikai elnök szerint a lépés, amely a Nyugat legszélsőségesebb lépése lenne, „nem az az álláspont, amelyet Európa kíván elvenni.“ Biden azt állította, hogy az orosz bankokat sújtó szankciócsomag még nagyobb következményekkel jár Moszkvának, mintha Oroszországot levágnák a SWIFT-ről. (kyivindependent.com)

20:20

Joe Biden „erős“ gazdasági szankciókat jelentett be Oroszország ellen az Ukrajna elleni támadás után. Az Egyesült Államok és szövetségesei célja, hogy korlátozzák Oroszország részvételét a globális gazdaságban, és elzárják a fejlett technológia importjának nagy részétől – mondta az amerikai elnök. „Putyin az agresszor. Putyin ezt a háborút választotta“ – mondta Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón. (denníkn)

20:11

Több mint 1300 ukrajnai háború elleni tüntetőt vett őrizetbe az orosz rendőrség 51 városban – közölte az OVD-Info. Moszkvában 700, Szentpéterváron 300 embert tartóztattak le a hatóságok. (čtk, denníkn)

Foto: TASR

19:40

Nagy-Britannia a lehető legszigorúbb szankciókkal fogja sújtani Oroszországot. Zárolják az orosz bankok nagy-britanniai vagyonait, és törvénnyel akarják megtiltanni, azt hogy brit piacon jussanak finanszírozáshoz orosz vállalatok A gazdasági szankciók elsősorban az oligarchákra és cégekre vonatkoznak. „Az oligarcháknak Londonban nem lesz hova elbújniuk” – mondta Boris Johnson miniszterelnök, aki véreskezű agresszornak nevezte Vlagyimir Putyint.

19:29

Videófelvétel arról, hogy orosz katonák elfoglalták a csernobili atomerőművet:

19:26

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy szárazföldi csapataik léptek be Ukrajna területére. A kora esti bejelentésig csak annyit erősített meg az orosz fél, hogy légi és rakétacsapásokat mértek az ukrán katonai támaszpontokra. Mintegy 83 katonai létesítményt semmisítettek meg az orosz csapatok a minisztérium közlése alapján.

19:10

Ukrán kórházakat is ért bombatalálat. „Ez a genfi egyezmény megsértése, szégyenletes és gyáva cselekedet. A megszállók ilyen cselekedetei civilek életét veszélyeztetik, és ellentmondanak a nemzetközi humanitárius jog elveinek“ – jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter. (denníkn, twitter)

18:55

Békemenetet szerveznek Pozsonyban. Ukrajnával való szolidaritás jegyében több százan vonultak ki az utcára, akik az ukrán nagykövetséghez indulnak. (denníkn)

Foto: TASR

18:51

Orosz csapatok elfoglalták a csernobili atomerőművet. Mihajlo Podoliak azt nyilatkozta, hogy heves küzdelmek árán vesztették el az atomerőmű ellenőrzését. Egyelőre ismeretlen az, hogy az objektum milyen állapotban van. (Telex, Ukrajnai Pravda)

18:47

Szlovákiát Zuzana Čaputová államfő képviseli a NATO-vezetők rendkívüli konferenciáján. Az online találkozóra Varsóból fog bejelentkezni az ún. Bukaresti Kilenc országainak vezetőjével. (denníkn)

18:38

Ideiglenes óvóhelyként működnek a metrómegállók Ukrajnában. Kijevben és Harkivban, aminek a környékén a leghevesebb harcok dúltak rengetegen vonultak le a metróállomásokba, főként nők és gyerekek.

16:54

Az ukrán elnök a Twitteren írta, hogy az orosz katonák elakarják foglalni a csernoboli atomerőművet. Zelenszkij szerint az atomerőművet védő katonák az életüket áldozzák azért, hogy ne történjen hasonló katasztrófa mint 1986-ban.

16:02

Az orosz légierő egységei elfoglalták az egész repteret és az ott található katonai légibázist is Kijve határában- tájékoztatott a CNN. Matthew Chance haditudósító élőben jelentkezett be az Antonov nemzetközi repülőtérről. Sikerült beszélgetnie az orosz katonákkal és parancsnokával, akik elmondták, hogy azért foglalták el a repülőteret, hogy légihíd valósuljon meg az ukrán főváros és Oroszország között. A felvétel előtt nem sokkal tűzharcba keveredtek az orosz katonák az ellenálló ukrán honvédőkkel.


Az ukrán belügyminisztérium egy tisztségviselője szerint csütörtök reggel nyolcan meghaltak és kilencen megsebesültek az Ukrajnát ért orosz csapásokban. Az illetékest a Reuters hírügynökség idézte. Az ukrán média szerint több polgári sebesültről is érkezett jelentés. A Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek. A Donyeck megyei Mariupolban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg. Az ukrán rendőrség korábbi közlése szerint hét személy életét vesztette – adta hírül a BBC.

15:37

A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe – közölte a Magyar Honvédség parancsnoka csütörtökön Hajdúhadházon. Ruszin-Szendi Romulusz a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy az átcsoportosításnak kettős célja van. Abban az esetben, ha humanitárius segítségnyújtásra van szükség, tudják támogatni a belügyi erőket a migránshullám kezelésében. Másrészt fel kell készülni a legrosszabbra: fegyveres csoportok átsodródása esetén a Magyar Honvédségnek késznek és képesnek kell lennie, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja – mondta az altábornagy. (mti)

14:35

Légicsapás ért egy szállítógépet és lezuhant. Az ukrán hatóságok szerint a gépen tartózkodó 14 emberből 5-en vesztették az életüket. Az AFP értesülései szerint a mentőcsapatok jelenleg is vizsgálják azt, hogy hányan haltak meg.

13:52

Orosz alakulatok elfoglaltak egy repteret Hosztonov ( Hostomel‘ ) település mellett, az akciót 20 helikopter hajtotta végre pár órával korábban. Település alig 15 percre van Kijevtől. A reptér elvesztését az ukrán fél is elismerte.

13:35

Az orosz erők csütörtökön észak felől betörtek Kijev térségébe – közölte az ukrán határőrség. Az AFP riportere az ukrán főváros északi részén több alacsonyan szálló helikoptert látott a város felé repülni. A Reuters riportere Kijevben több robbanást is hallott. Belaruszból érkező orosz helikopterek támadták meg a Kijev közelében lévő Antonov-repülőteret. A Twitterre felkerült videókon látható, ahogy Mi–8-as gépek intéznek támadást Hosztomelnél a nemzetközi teherforgalmi repülőtér ellen. (mti, index.hu)

13:32

Az elmúlt két héthez képest csütörtökön 58 millió köbméterre (m3) emelkedett az orosz gáztranzit Szlovákián keresztül Nyugat-Európába, annak ellenére, hogy orosz invázió érte Ukrajnát. Az ukrajnai konfliktus eszkalálódását követően az Európába irányuló orosz gázszállítás megszakításával kapcsolatos aggodalmak eddig váltak be. Február elején az orosz gázszállítás Ukrajnából Szlovákiába a napi 50-60 millió m3-es szinten maradt, február 10-e után azonban átlagosan 28 millió m3-re esett vissza. (TA3)

13:19

Napi 1500 katonát különített el ma a kormány a keleti határ védelmének biztosítására, ezzel megerősítik a rendőrjárőröket. Az intézkedés 2022. december 31-ig érvényes. (tasr)

13:12

Jelenleg az összes, Ukrajnával közös határátkelő nyitva van, kivéve a Tiszacsernyő-Csap (Čierna nad Tisou-Čop) vasúti határátkelőt, ahol leállították a személyforgalmat – tájékoztatta a belügyminisztérium a TASR hírügynökséget az Ukrajnában kitört katonai konfliktus kapcsán. „Engedélyezik a belépést mindenkinek, aki a katonai konfliktus elől menekül. Egyéni elbírálás után azoknak a személyeknek is engedélyezik a belépést Szlovákia területére, akik érvényes úti okmányok (biometrikus útlevél) nélkül érkeznek“ – áll a közleményben. A minisztérium tájékoztatása szerint a határrendészet személyi és technikai erőforrásainak bevetésével mindent megtesz, hogy ne alakuljon ki torlódás a határátkelőkön. (TASR)

13:07

A civil légiközlekedés a Pozsony-Kijev vonalon ideiglenesen szünetel, jelezte a pozsonyi M. R. Štefánik reptér szóvivője, Zuzana Drobová. (TA3)

12:33

Az ukrán fegyveres erők Kijev közelében lelőttek egy Ka-52-es harci helikoptert.

12:21

Az orosz médiahatóság a Roszkomnadzor közleményben figyelmeztette a sajtót, hogy a háborúról kizárólag az állami tudósítások alapján számolhat be. A médiahatóság a külföldi források használatát is megtiltotta. Ennek a szabálynak a megszegése 5 millió rubeles pénzbüntetést vonhat maga után

11:46

Az elmúlt percekben Kijev több pontját is rakétatalálat érte. Az orosz fegyveres erők Ukrajna szerte újabb hullámban indítottak rakétatámadásokat.

11:45

A hadiállapotra való tekintettel nem lehetséges a szlovák állampolgárok evakuációja Ukrajnából – jelentette ki Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter, és hozzátette: amennyiben változik a helyzet, kísérletet tesznek rá. (denníkN)

11:34

Az ukrán fegyveres erők visszaverték az orosz támadást a Luhanszk megyei Scsasztya településen, komoly veszteségeket okozva a támadóknak – közölték ukrán hírportálok a Stratégiai Kommunikációs és Stratégiai Biztonsági Központra hivatkozva. „Visszafoglaltuk Scsasztya települést, amelyet megtámadott az orosz agresszor“ – idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál a Facebookon közzétett közleményből. A tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg a harc során „legalább ötven ellenséget likvidált“ és haditechnikai eszközöket semmisített meg. Az ukrán szárazföldi erők arról adtak hírt, hogy megsemmisítették a hatodik orosz katonai repülőgépet az ukrán légtérben. Az ukrán vezérkari főnökség legfrissebb közleményében arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv közelében az ukrán katonák négy orosz harckocsit semmisítettek meg.

11:33

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter szerint a szövetségi csapatoknak a NATO keleti szárnyába, így Szlovákiába is érkezniük kellene. A balti államokban jelenleg több ezer katona tartózkodik a NATO tagállamokból, így Szlovákiából is.

11:26

Volodimir Zelenszkij elnöki hivatala bejelentette, hogy eddig 40 katona és 10 civil áldozata van a harcoknak.

11:21

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Valerij Zaluzsnijt (Valery Zaluzany) szerint Csernyihiv régióban (Ukrajna északi részeben) sikerült feltartóztatni a betörő orosz erőket. Harkovban heves harcok zajlanak, a támadók legalább négy páncélozott harcjárművet veszítettek. Mariupol térségében szintén komoly összecsapásokról számoltak be, legalább 6 repülőgép és 2 helikopter lelövéséről számolt be a főparancsnok. Herszonban (a Krím félszigettől északra) a helyzet ingatag, az Orosz hadsereg nagy erőkkel támad.

11:18

Zelenszkij arról beszélt, hogy az ukrán csapatok ellenállnak az inváziónak. Az elnök azt is mondta, hogy az oroszok máris súlyos veszteségeket szenvedtek. . A lakosságot is felszólította arra, hogy ha van lehetőségük akkor segítsék a harcokat.

11:09

A szlovák-ukrán határátkelőkön egyelőre nyugodt a helyzet – közölte a rendőrség. A felsőnémeti határátkelőnél a személyforgalom 120, míg a teherforgalom 330 percet kénytelen várakozni, a nagyszelmenci gyalogos határátkelőnél nem észleltek fennakadást.

11:07

Ukrajna orosz megtámadása miatt Varsó az észak-atlanti szerződés 4. cikke alkalmazását javasolja – közölte csütörtökön Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. A 4. cikk szerint a NATO tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

11:00

Ukrajna megszakította a diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal, a hírt az AP hírügynökség is megerősítette.

10:41

Működésképtelenné vált az ukrán fegyveres erők légi bázisainak katonai infrastruktúrája – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az orosz fegyveres erők nem mérnek tüzérségi vagy légicsapásokat Ukrajna városaira, az ukrán katonai infrastruktúrát nagypontosságú fegyverek semmisítik meg. A minisztérium az ukrán katonai infrastruktúrát, a légvédelem eszközeit, a katonai reptereket és az ukrán légierőt nevezte meg célpontként. Azt is állította, hogy a polgári lakosságot semmi sem fenyegeti.

10:21

A reuters szerint legalább 25 ukrán város ért támadás, Kijev, Harkov, Kramatorszk, Mariupol, Odessza, Zaporizzsja városok tüzérségi és légi csapást szenvedtek el. A légicsapások nagyrészt ukrán katonai létesítményéket céloztak, radarállomásokat és reptereket ért rakéta találat országszerte.

09:54

Több hírforrás is civil sebesültekről és halottakról számot be. A reuters szerint legalább 10 civil áldozata van eddig a háborúnak. A konfliktus országos kiterjedtségét jól mutatja, hogy az több pontjáról jönnek információk civil sérültekről.

Foto: rferl.org)

(mti, bbc, AP)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban