Na hlavný obsah

Meredeken emelkedik az olaj és a földgáz árakat.

Többen attól tartanak, hogy Oroszország a feszültség fokozódásával akár a csapokat is elzárhatja, Moszkva azonban hevesen tagadja ezeket az állításokat.

Meredeken emelkedik az olaj és a földgáz árakat.
Foto: TASR/AP

„Üdvözöljük önöket az új világban, ahol 1 000 m3 földgáz ára 2 000 euró” – üzente az európaiaknak az egykori orosz elnök, Dmitrij Medvegyev, aki így reagált a hírre, hogy Németország felfüggesztette az Északi Áramlat-2 névre keresztelt gázvezeték üzembe helyezését azt követően, hogy Oroszország elismerte a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét.

Az utóbbi napok híreit követően a földgáz- és az olajárak meredeken emelkedni kezdtek és többéves rekordok dőltek meg. Lukáš Lipovský, az XTB elemzője úgy véli, ezt Szlovákia is megérzi majd.

„A szankciók miatt, amelyeket a nyugati államok vezettek be Oroszország ellen, elképzelhető, hogy az oroszok korlátozni fogják az Európába érkező földgáz mennyiségét. Ezzel kapcsolatban már az első becslések is megszülettek, amelyek szerint, ha ez az árucikk nem Oroszországból érkezne Európába, akkor a gáz ára akár a kétszeresére is emelkedhet”

– magyarázta az elemző.

Moszkva, amely az európai gázszükséglet 40 százalékát biztosítja, továbbra is azt állítja, a kialakult helyzet ellenére sem tervezik elzárni a csapokat. Ezt pedig az elemzők is alátámasztották, akik szerint ezt Oroszország sem engedheti meg magának, ugyanis egy ilyen lépés következtében hatalmas veszteségekkel kellene megbirkózniuk. A nyugati országok azonban semmit nem szeretnének a véletlenre bízni. Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben növelte a cseppfolyósított gáz mennyiségét, amelyet tartályhajókkal szállít Európába.

Katar, a világ egyik legnagyobb kitermelője, is hasonló lépésre szánta el magát.

A gázexportálók csúcstalálkozóján már tegnap bejelentette a kitermelési kapacitásuk növelését, ehhez azonban néhány évre szükségük lesz, így az exportálók szövetségének más tagjaival együtt elismerték, az orosz gáz kiesét nem lennének képesek operatívan pótolni. Emiatt szerintük a gázárak Isten kezében vannak.

A probléma azonban nem csupán a termelési kapacitásuk határán működő beszállítók részéről áll fenn, ugyanis Európa képtelen lenne több cseppfolyósított gázt raktározni. További kapacitással már csak Spanyolország rendelkezik, ott azonban nem adottak teljes mértékben a technikai feltételek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban