Na hlavný obsah

Az Egyesült Államokon kívül további országok is orosz ellenes szankciókat készítenek elő

Szakértők szerint kérdés, milyen lesz ezek hatása. Vitatéma az is, hogy egyáltalán megengedhet-e Moszkva háborút magának.

Az Egyesült Államokon kívül további országok is orosz ellenes szankciókat készítenek elő
Foto: TASR/AP

Így jellemezte az unió diplomáciájának főnöke, Josep Borrell a Moszkvára vonatkozó szankciókat. Ezek olyan orosz bankokat érintenek, amelyek a donbaszi orosz katonai operációkat finanszírozzák, valamint azokra a képviselőkre vonatkoznak, akik megszavazták az oroszbarát szeparatista köztársaságok függetlenségét. Az EU korlátozza az oroszok részvételét a pénz- és tőkepiacokon is. Szakértők szerint Vlagyimír Putyin, aki hiányzik a szankciós listákról,  nem az oligarchákra, hanem a katonai vezetőkre hallgat, ezért az így felállítot büntetéseket nem tartják megfelelőnek. Artem Kochnev, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének munkatársa szerint nem olyan intézkedések ezek amerikai részről, amelyek tönkreteszik az orosz gazdaságot, mert az már most elszigetelt.

„A pénzőpiactól való elszigetelése sem okoz neki  igazán gondot. Az orosz gazdaság leggyengébb pontja az energia-export. Ez vonatkozik a SWIFT fizetés renszrtől való elvágására is. Hatásos akkor lenne, ha az befolyásolná az energiáért való fizetést“

– fogalmaz Artem Kochnev.

Ukrajna ezért olyan szankciókat sürget, amelyek azonnal és komolyan súlytanák az oroszokat. Számos európai ország továbbra is az orosz energiákra van utalva. További kérdés, hogy oroszország megengedhet-e magának, s ha igen, milyen hosszú háborút. Kétségeket ébreszt egy 640 milliárd dolláros tartalék.

Ha az orosz makroökonómiai adatokat nézzük, Oroszország egy évig gond nélkül háborúzhat. Három év távlatában már egyre bizonytalanabb a helyzet. Nem menne ez hosszútávon, monja az elemző, aki szerint az oroszok készek rövid távú konfliktusra. Ha elkezdődne a katonai konfliktus, ez Ukrajnának 2-3 milliárd eurójába kerülne havonta. Kérdés, hogy miből futná erre? Bár a világ segítséget ígért, a befektetőket nem érdekli az ország.

„A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének elismerése miatt  Oroszországgal szemben az Európai Unió tagállamai által elfogadott megszorító intézkedések szerda, azaz ma este vagy holnap, vagyis csütörtökön életbe fognak lépni“

– jelentette ki Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár.

Az orosz állam, az orosz bankok nem tudnak többet pénzhez jutni az európai piacokon – hangsúlyozta Clément Beaune. Emlékeztetett arra, hogy Németország az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezésének felfüggesztése mellett döntött, ami „azt is jelentheti, hogy örökre“. Úgy vélte, hogy Európa, amely jelentős mértékben függ az orosz gáztól, „elegendő tartalékkal rendelkezik az idei télre“. Tegnap Oroszország külügyminisztériuma azt írta a Twitteren a szankciókkal kapcsolatban, Josep Borrellre reagálva: Először látunk egy „euro-bürokratát”, aki ünnepli a Brüsszel által az EU-tagállamok vállalkozásainak okozott károkat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban