Na hlavný obsah

Egyre fokozódik a gyűlölködés a társadalomban

Pozsony főpolgármestere és a főváros több közösségének képviselője közösen szeretnének fellépni a társadalomban egyre jobban eluralkodó gyűlöletkeltés ellen.

Egyre fokozódik a gyűlölködés a társadalomban
Matúš Vallo Foto: TASR

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere és társai hétfőn délután tartott sajtótájékoztatójukon azt állították, a gyűlöletbeszéd gyakran fizikai támadásba csap át. A polgármester kifejtette, már régen nem ártatlan szórakozásról szól az, ami az interneten látható, sokkal inkább veszélyes fegyver. 

“Minden olyan algoritmus, amely emberi bűnt produkál a közösségi oldalakon, kezd átszivárogni a fizikai térbe a városainkban. Tönkreteszi a maradék összefogást, amely minden közösségnek, városnak és az államnak az alapja”

– fogalmazott Matúš Vallo.

A közösségek képviselői arra figyelmeztettek, hogy állandóan növekvő haraggal szembesülnek minden oldalról. Hangsúlyozták, a felbujtás és a fenyegetések fokozódásából könnyen alakul ki agresszív viselkedés és fizikai támadás. A főpolgármester szerint a városok és falvak utcáin is érezhető a gyűlölködés és ez alól Pozsony sem kivétel. Kifejtette, a zsidó közösség ellen irányuló verbális és fizikai támadások az utóbbi időben megsokszorozódtak. Egyre agresszívabb viselkedésre figyelmeztet a városi rendőrség is az érintett közösség körében. Matúš Vallo úgy véli, felfoghatatlan, mi mindent tudnak magukból ontani egyes személyek, ráadásul nyilvánosan kérkednek vele és másokat is hasonló viselkedésre bujtanak. 

A főpolgármester figyelmeztetett, Pozsonyban mint Szlovákia fővárosában számos eredetű, vallású ember él, a világ minden tájáról. A megszégyenítő megbélyegzés, az etnikumokkal, a vallásokkal és az országokkal szembeni gyűlöletkeltés védtelen céltáblát csinálnak ezekből az emberekből, akik kénytelenek elviselni a felgyülemlett haragot. Pontosan ezek azok a közösségek, akik elsőként megérzik, ha a gyűlöletbeszéd fizikai támadásba fordul. 

A közösségek képviselőivel közösen arra szólítottak fel, hogy a nyilvánosság ássa ki magából a gyűlölködést. Azoknak, akik mindezt az otthonukban a számítógép előtt, vagy a parlamentben ülve megteremtik, azt üzenték, hogy eszméljenek fel, hiszen a gyűlöletkeltés nagy mértékű terjesztésének az eredménye a politikai karrier tönkretétele, miközben emberek ezreinek rontja az életminőségét és a társadalom széteséséhez vezet. 

A sajtótájékoztatón részt vett Daniel Pastirčák teológus, Tomáš Stern, a pozsonyi zsidó hitközség elnöke, Michal Havran publicista, Zuzana Števulová, az Emberi Jogokért Liga tagja, Peter Sabaka orvos, Silvia Porubänová az emberi jogok nemzeti központjának szakembere és František Košarišťan komikus.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban