Na hlavný obsah

Az Egyetemi Diáktanács jelenlegi formájában már támogatja a felsőoktatási törvényjavaslatot

Úgy látják, az már nem veszélyezteti az egyetemek függetlenségét - tájékoztatott sajtóközleményében Filip Šuran a Diáktanács elnöke.

Az Egyetemi Diáktanács jelenlegi formájában már támogatja a felsőoktatási törvényjavaslatot
Filip Šuran a Diáktanács elnöke. Foto: TASR

Az Egyetemi Diáktanács kijelentette a második olvasatba került felsőoktatási törvényjavaslatot támogatják, viszont a legtöbb szlovákiai egyetem vezetősége továbbra is elutasítja a javaslatot. Filip Šuran az Egyetemi Diáktanács elnöke úgy véli, hogy a törvényjavaslatról hamis információk terjednek, és fontosnak látja, hogy ezeket kiszűrve alkossanak véleményt az érintettek.

„Felfoghatatlan, hogy néhány akadémikus hogyan ijesztgeti a kollégáit és a diákokat a törvénymódosítási javaslattal tényleges érvek nélkül. Én magam olyan kijelentéseket is hallottam, hogy a politikailag befolyásolt igazgatótanácsok majd eladják az egyetemek tulajdonait, vagy, hogy a dékánok politikai személyek lesznek. Elfogadhatatlan így ijesztgetni az akadémiai közeget. Ezért az Egyetemi Diáktanács nyilvános szakmai vitát szervez a törvényjavaslatról, hogy megakadályozzuk a dezinformációk terjedését“

– fogalmazott a Diáktanács elnöke.

A törvényjavaslatban korábban általuk is kifogásolt problémákat lényegében megoldottnak tekintik. Sajtóközleményükben hangsúlyozták, hogy a törvény aktuális változata már nem jelent veszélyt az egyetemek önkormányzatiságára, sőt az egyetemek autonómiáját csak erősíti. Éppen ezért nem csatlakoztak az egyetemek vezetősége által szervezett tiltakozásokhoz.

„Természetes, hogy a törvény ellen az egyetemi szenátusok tiltakoznak, hiszen megváltozik a hatáskörük. Ezek a változások azonban objektívan megerősítik az egyetemi önkormányzatokat és az önrendelkezést”

– jelentette ki Šuran.

Az egyetemi autonómia megszüntetéséről és a politikai befolyás erősödéséről szóló kijelentéseket a Diáktanács a törvényjavaslat félreértelmezésének vagy szándékos hazugságnak tartja. Hozzáteszik viszont, hogy a szükséges anyagi források hiányában a törvény nem hozhatja a várt eredményt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban