Na hlavný obsah

Az egyetemek továbbra sem értenek egyet a felsőoktatási törvényjavaslattal

Tiltakozásul hétfőn több egyetemen is szünetelt az oktatást.

Az egyetemek továbbra sem értenek egyet a felsőoktatási törvényjavaslattal
A felsőoktatási törvényjavaslat elleni tiltakozás gyanánt függesztettek ki egy molinót a pozsonyi Comenius Egyetemre. Foto: TASR

Az egyetemek többsége továbbra is elégedetlen a felsőoktatási törvényjavaslattal. Szlovákia 106 egyetemi karából 62 közvetlenül támogatta a tiltakozást, ez azt jelenti, hogy február 11-től kezdődően a résztvevő intézményekben egy napig szünetelt a tanítás. A tiltakozók továbbra is kifogásolják, hogy a második olvasatba került törvény nem oldja meg a valódi problémákat, ugyanakkor veszélyezteti az egyetemi önrendelkezést, túl nagy politikai befolyást eredményez, illetve, hogy a diákság nem képviseltetheti magát az egyetemi döntéshozásban kellő mértékben, derült ki a hétfői sajtótájékoztatón.

Az Egyetemi Diáktanács nem csatlakozott a tiltakozáshoz. Zuzana Bujačková a Comenius Egyetem hallgatója és az Egyetemi Diáktanács választott tagja viszont hangsúlyozta, hogy a Diáktanács álláspontja nem tükrözi a diákság egyöntetű véleményét.

„Az Egyetemi Diáktanács határozata nem lett el fogadva egyhangúlag, és a szlovákiai akadémiai szenátusok hallgatói képviselőinek kijelentéseit is figyelembe véve, nyilvánvaló, hogy a diákok nem támogatják egyöntetűen a törvényjavaslatot, illetve nem tartják feltétlenül diákpártinak”

– mondta Bujačková.

Az újságírói kérdésekre elmondta, hogy a Diáktanács közgyűlésén 49-en támogatták a szóban forgó javaslatot, 18-an ellenezték vagy tartózkodtak.

A tiltakozás tulajdonképpeni célját Pavel Neogrády a Comenius Egyetem képviseletében, a Természettudományi Kar Akadémiai Szenátusának elnöke fogalmazta meg.

„Mi mindenekelőtt a parlamenti képviselőknek szeretnénk üzenni, mert a törvényjavaslat már második olvasatban van. Egyszerűen nem hallgatták meg a lényegi észrevételeinket”

– mondta Neogrády.

Hozzátette azt is, hogy nem érti Filip Šurant, a Diáktanács elnökét, aki korábban szintén felszólalt a javaslat ellen, és bár nem változott semmi lényeges benne, most már nyíltan támogatja a javaslatot.

A jelenlévő egyetemek képviselői előrevetítették, hogy lehet számítani további tiltakozásokra is, amennyiben nem változik a törvényjavaslat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban