Na hlavný obsah

Kérdéses a hidak felújítása

A közlekedésügyi miniszter bízik abban, hogy 2023-ban az állam tudja finanszírozni a hidak renoválását.

Kérdéses a hidak felújítása
Andrej Doležal, közlekedésügyi miniszter sajtótájékoztatót tart a pozsonyi főpályaudvar előtt. Foto: TASR

A pénzügyminiszter egyelőre nem tudja garantálni, hogy pénzforrást találjanak a hidak felújítására, mivel még nem kezdték el a költségvetés összeállítását a következő évekre – jelenette be Andrej Doležal (Sme rodina-jelölt) közlekedésügyi miniszter. Hozzátette, most kell előkészíteni a terveket, a pénzre pedig később lesz szükség és bízik benne, hogy az állam elkülöníti a szükséges összeget 2023-ra. Andrej Doležal kifejtette, hogy részt vett a pénzügyminisztérium tárgyalásán, amelyen szó volt a hidak felújításának finanszírozásáról. 

“A javaslatunknak, hogyan kellene megoldani ezt a helyzetet, az a lényege, hogy mi a költségvetésünkből elindítjuk a projekt előkészítését a katasztrofális állapot elhárítására a legrosszabb állapotban lévő hidakon még idén, vagyis elkezdjük a projekttervek elkészítését. Felszólítottuk a pénzügyminisztériumot, hogy ígérje meg a 2023–2024-es évekre a pénzügyi keretet, vagy ideális esetben tíz évre, hogy memorandumot írhassunk alá vagy kötelező jelleggel különítsen el forrást erre a hidas programra”

– fogalmazott a tárcavezető.

Andrej Doležal szerint a pénzügyi tárca egyelőre semmit sem tudott garantálni, mivel még nem kezdődött el a költségvetés összeállítása a következő évekre. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az előkészületeket elkezdeni, mert a pénzre 2023-ban szükség lesz. A tárcavezető elmondta, a hidak felújítására évente 30 millió euróra van szükség. Hozzátette, ha minden évben ennyit költenénk erre a célra, akkor a hidak nagyságától függően 40-50-et lehetne felújítani, így a mostani állapotot tíz év alatt tudnánk helyrehozni. Elmondta, a kormány elé a jövő héten kerül a közúti infrastruktúra aktualizált ütemterve, amelybe belefoglalták a hidakat és azok felújítását is. A közlekedésügyi miniszter hangsúlyozta, amikor a kormány jóváhagyja az anyagot, a pénzügyi tárcának az a feladata, hogy elkülönítse a pénzt a hidakra a költségvetés lehetőségeihez mérten. Az ütemterv frissítésének oka az új állami költségvetés a 2022-es évre. Jövő héten a vasúti infrastruktúra ütemterve is a kormány elé kerül.  

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban