Na hlavný obsah

Madridban az orosz-ukrán válságról tanácskoztak a szélsőjobboldali európai pártok

Megvédeni Európát címmel tartottak tanácskozást a hétvégén 12 európai ország 15 szélsőjobboldali pártjának képviselői Madridban. A tanácskozást a spanyol nacionalista, jobboldali populista Vox párt szervezte.

Madridban az orosz-ukrán válságról tanácskoztak a szélsőjobboldali európai pártok

A tanácskozást követően a pártok nyilatkozatot fogadtak el, de az is kiderült, hogy Oroszország és Ukrajna kérdésében eltérnek a vélemények.

„Az orosz katonai akciók Európa keleti határán a háború szélére sodortak bennünket. Európa nemzetei között szükséges a szolidaritás, az elszántság és a védelmi együttműködés az ilyen fenyegetésekkel szemben”

– fogalmazott a dokumentum.

A nyilatkozatot Jorge Buxadé, a spanyol Vox párt uniós képviselőcsoportjának vezetője, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának elnökségi tagja ismertetett a konferencia utáni sajtótájékoztatón.

A nyilatkozat kitért arra is, hogy hatástalannak tartják az Európai Uniós diplomáciát, amelyet egy katalán származású spanyol baloldali politikus vezet.

A madridi értekezletet követően Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A találkozó kapcsán a magyarországi ellenzéki pártok nyilatkozatban szólították fel Orbán Viktort, hogy a feszült orosz-ukrán szituációra való tekintettel mondja le útját.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban