Na hlavný obsah

Remišová a bürokrácia ellen

Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért és regionális fejlesztésekért felelős miniszter szerint az állam évi 41 millió eurót is spórolhat a január elsején életbe lépő törvénynek köszönhetően.

Remišová a bürokrácia ellen

Egy működő állam olyan állam, amely elsősorban az állampolgárokért van – segíti, nem pedig felesleges dolgokkal terheli őket. Ezt Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért és regionális fejlesztésekért felelős miniszter jelentette ki, aki az ún. antibürokratikus törvény életbe lépése óta eltelt közel egy hónapról számolt be sajtótájékoztatóján.

A miniszter szerint az ún. antibürokratikus forradalom valósággá vált és minden a terv szerint halad. Január elejétől több ezer állampolgár életét könnyítette már meg a rendelkezés, nem kell hivatalról hivatalra futkosniuk mindenféle dokumentumokkal, mivel azokat a hivatalok megosztják egymással. Ez annak köszönhető, hogy a dokumentumok már elérhetőek a hivatalok számára elektronikus formában, amennyiben az állampolgár az adott dokumentumot a hivatalnak korábban már benyújtotta. Ha ez megtörtént, a hivatal a jövőben már nem kérheti be ismételten a dokumentumot. Összesen 21 fajta dokumentumról van szó, január elsejétől az első tízre vonatkozik a szabály. Remišová elmondta, hogy a hivatalok által leggyakrabban bekért dokumentumok tartoznak az első 10 dokumentumfajta közé, például a születési, a házassági, vagy a halotti bizonyítvány.

A miniszter számításai szerint a törvénynek köszönhetően évi 42 millió eurót és 4 millió felesleges papír-alapú dokumentumot spórolhat Szlovákia. Remišová hangsúlyozta, nem szeretné letudni a dolgot annyival, hogy bevezették a törvényt. Úgy véli, komoly munka a törvény betartatása is. A hivatalokat a szabályok betartására, az állampolgárokat pedig az esetlegesen észlelt szabálytalanságok bejelentésére kérte. Hozzátette: az ország összes hivatalának igyekeznek megfelelő segítséget nyújtani, hogy a törvénybe foglaltakat teljesíteni tudják.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban