Na hlavný obsah

A fogorvosok felkészültek az omikron variáns terjedésére

A fogorvosok még az eddiginél is magasabb higiéniai standardnak eleget téve végzik a munkájukat és az akut esetekben is szükséges a páciens előzetes bejelentkezése.

A fogorvosok felkészültek az omikron variáns terjedésére
Foto: TASR/AP

Igor Moravčík, a Szlovák Fogorvosi Kamra elnöke arról tájékoztatott, hogy a járvány második hullámához hasonlóan, a fogászatok az omikron variáns terjedésére is felkészültek. Fokozott higiéniai előírások mellett dolgoznak, továbbá mindent megtesznek azért, hogy az orvosokat és a pácienseket egyaránt megóvják a megfertőződéstől. Emiatt azonban nem csupán az éves ellenőrzés és a tervezett beavatkozások elvégzéséhez szükséges az időpontegyeztetés. Akut esetben is elengedhetetlen az előzetes telefonos bejelentkezés.

„Ez arra szolgál, hogy megakadályozzuk a páciensek csoportosulását a váróteremben, valamint lehetővé teszi, hogy biztosítani tudjuk a minőségi ellátást még a szigorúbb higiéniai szabályok betartása mellett is” – magyarázta Moravčík, aki arra kérte a pácienseket, legyenek türelmesek, ha a tömeges előrendelések miatt esetleg nem sikerül azonnal elérniük a fogorvosukat.

„Ha a páciens csak úgy elmegy a fogorvosához, előfordulat, hogy az orvos egy előrendelt páciens miatt nem tudja majd kivizsgálni. Ezen kívül vannak olyan problémák is, amelyeket telefonon is meg lehet oldani”

– mutatott rá Moravčík.

A fogorvosi kamara elnöke arra is emlékeztetett, hogy a páciensek idén is jogosultak az ingyenek ellenőrzésre még abban az esetben is, ha azt tavaly elmulasztották.

„Az ellenőrzés nem csupán a fogak állapotának felméréséről szól, az orvos ilyekor megvizsgálja a szájüreget és az ínyt is, majd ez alapján állítja fel a kezelési tervet. Viszont arra kérem a pácienseket, ha bármilyen megbetegedés tüneteit észlelik magukon, ne menjenek fogorvoshoz”

– hangsúlyozta Igor Moravčík.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban