Na hlavný obsah

Szerdán életbe lép az OP+ rezsim

Új járványügyi intézkedések lépnek életbe országszerte január 19-én, azaz szerdán – jön az OP+ rezsim. A Közegészségügyi Hivatal közzétette a vonatkozó rendeletet.

Szerdán életbe lép az OP+ rezsim
Foto: TASR

Szerdától nemcsak beltéren, de kültéren is kötelező a szűrőmaszk használata, amennyiben nem tartható egymástól a kétméteres távolság. A tömegrendezvényeken akkor is viselni kell a szűrőmaszkot, ha be tudjuk tartani a kétméteres távolságot.

Ki tartozik az OP+ rezsimbe?

Az OP+ rezsimbe azok a személyek tartoznak, akik teljesen átoltottak és megkapták az emlékeztető oltást is. Pontosabba: azokról a személyekről van szó, akik legkevesebb 14 napja vették fel a kétdózisú vakcina második adagját és megkapták az emlékeztető oltást is, vagy legkevesebb 21 napja vették fel az egydózisú vakcinát és az emlékeztető dózissal is rendelkeznek.

Ide tartoznak továbbá azok a személyek is, akik felvették az egy- vagy kétdózisú vakcinát, ám emlékeztető oltással nem rendelkeznek. Esetükben azonban szükséges egy 72 óránál nem régebbi RT-PCR vagy LAMP-teszt, illetve 48 óránál nem régebbi antigénteszt negatív eredménye is.

Az OP+ rezsim feltételeit teljesítik azok a személyek is, akik teljesen átoltottak (tehát  felvették a kétdózisú vakcina mindkét adagját, illetve az egydózisú vakcinát) és nem töltötték be a 18 év és 2 hónapos kort. Számukra nem szükséges a feltételek teljesítéséhez sem az emlékeztető dózis, sem a negatív teszteredmény.

Ugyanez vonatkozik azokra az oltott személyekre, akik kevesebb, mint 180 napja estek át a fertőzésen.

Az OP+ rezsimbe tartoznak azok a személyek, akik egészségi okból nem vehetik fel a védőoltást és erről orvosi igazolással rendelkeznek. Számukra azonban szükséges a negatív teszteredmény. Ugyanez vonatkozik a 6 és 12 év közti gyerekekre, a 6 éven aluli gyerekek számára pedig a teszteredmény sem szükséges.

Tömegrendezvények – mennyien és milyen feltételekkel?

A Közegészségügyi Hivatal a tömegrendezvényeket a koronavírus terjedésének kockázata alapján három csoportba sorolja január 19-től.

A leginkább kockázatosnak minősített rendezvényekre az OP+ rezsim vonatkozik, legfeljebb 20 személy vehet részt rajtuk. A rendezvény szervezője köteles listát készíteni a résztvevőkről – a telefonos vagy e-mail elérhetőséggel ellátott névsort a szervező két hétig köteles megtartani, ezt követően pedig megsemmisíteni. Ide tartoznak az ünnepségek, az esküvők, a halotti torok, a diszkók és hasonló rendezvények.

A második kategóriába, azaz a közepesen kockázatos rendezvényekre továbbra is az OTP-rezsim vonatkozik, a létszámkorlát 100 fő vagy a kapacitás 25 százaléka. A rendelet ide sorolja a mozikat, ahol élelmiszert is lehet fogyasztani, a nézők részvételével megrendezett sporteseményeket, azokat a miséket és istentiszteleteket, amelyeken a résztvevők énekelnek, illetve azokat a színházi előadásokat, amelyek során frissítő fogyasztható.

A harmadik kategóriába, a legkevésbé kockázatos rendezvények közé soroljuk a mozikat, ahol nincs lehetőség élelmiszer fogyasztására, azokat a miséket és istentiszteleteket, amelyeken a résztvevők nem énekelnek, illetve azokat a színházi előadásokat, amelyek során nem fogyasztható frissítő. A résztvevők száma ebben az esetben legfeljebb 100 személy vagy a kapacitás 50 százaléka lehet.

Könyvtárba és autóiskolába is járhatunk

A galériákban és a múzeumokban csoportos tárlatvezetésre is lehetőség nyílik az új rendelet szerint, könyvtárba pedig bárki mehet.

Az autóiskolák OTP-rezsimben maradnak – részt vehet a képzésen tehát bárki, aki oltott, friss negatív teszteredménnyel rendelkezik vagy az elmúlt 180 napban átesett a COVID-19 fertőzésen.

Sport és wellness az omikron idején

A szerdán életbe lépő OP+ rezsim szabta szabályok alapján lesznek látogathatóak a fitnesz és wellness központok, az akvaparkok, a gyógyfürdők és fürdőhelyek, valamint a hotelek és a panziók is.

A fitnesz központokban legfeljebb 50 személy tartózkodhat, vagy az üzemeltetőnek biztosítania kell, hogy minden vendégre legalább 15 négyzetméternyi terület jusson. A látogatókról névsort kell vezetni. A wellness központokban, az akvaparkokban és a gyógyfürdőkben szintén minden látogatóra 15 négyzetméternyi területtel kell számolni vagy legfeljebb 50 személyt fogadhatnak. Azokat a fürdőhelyeket, amelyeket egészségi szempontból látogatják a páciensek, nem érinti az OP+ rezsim.

A kötélpályák és sífelvonók, valamint a szabadtéri sportlétesítmények OTP-rezsimben működnek tovább. Az említett egységek 5:00 és 22:00 között tarthatnak nyitva, a létszámkorlátot teljesen eltörölték. A professzionális sport üzésével kapcsolatos rendelkezések nem változnak.

A fertőzésen átesettek 180 napig védettek

A Közegészségügyi Hivatal emellett arról is tájékoztatott, hogy egyelőre nem rövidül 90 napra a fertőzésen átesettek 180 napos védettsége – erről az egészségügyi minisztérium és a szakmai konzílium közösen határozott. Az OP és az OTP rezsimben tehát egyaránt 180 napig számítanak védettnek azok, aki átestek a COVID-19 fertőzésen.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban