Na hlavný obsah

A rendelkezésre álló vakcinák hatékonyak az omikron ellen is

Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy a rendelkezésre álló koronavírus elleni vakcinák hatékonyak az omikron variánssal szemben is. A védőoltások ebben az esetben is megelőzik a betegség súlyos lefolyását, valamint jelentősen csökkentik a kórházi kezelés kockázatát - közölte az Európai Gyógyszerügynökség.

A rendelkezésre álló vakcinák hatékonyak az omikron ellen is

Az Európai Unió amszterdami székhelyű gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség közleményében többek között arról tájékoztatott, hogy a tanulmányok szerint az omikron vírusváltozat esetében a koronavírus elleni vakcinák hatékonysága valamivel alacsonyabb és idővel csökken is, a többi vírusváltozathoz képest.

Ugyanakkor kiemelték, az omikron fertőzőképesebbnek mutatkozik, mint a koronavírus más változatai, a megfertőződést követően kisebb a kórházba kerülés kockázata. Az omikron esetében a rizikó a delta variáns kockázatának mintegy fele, egyharmada.

A tanulmányok arra is rámutattak, hogy az oltás továbbra is magas szintű védelmet nyújt az omikron variánshoz okozta súlyos lefolyás és a kórházba kerülés ellen. A vakcinák kismamák esetében is mérsékelik a tüneteket, valamint csökkentik az elhalálozás esélyét anélkül, hogy szövődményeket okoznának, esetleg károsítanák a babát. Emiatt az EMA mindenképpen ajánlja az oltás felvételét, hiszen továbbra is a vakcina a világjárvány elleni küzdelem lehatásosabb eszköze.

Bár az Európai Gyógyszerügynökség szerint fontos a harmadik, vagyis az emlékeztető oltás felvétele, a negyedik vakcina beadásának szükségességét megkérdőjelezték. Szerintük nem fenntartható stratégia az emlékeztető oltások néhány havonta történő beadása. Az EMA arról is meg van győződve, hogy az omikron variáns egy olyan irányba mozdítja majd a járványt, amikor a koronavírus pandémiából egy olyan megbetegedéssé alakul, amellyel az emberiség együtt tud majd élni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban