Na hlavný obsah

Az EP beperelheti az Európai Bizottságot, a 10,2 milliárd eurónyi kohéziós forrást felszabadítása kapcsán

Az Európai Parlament szerint politikai alku befolyásolta a döntést.

Az EP beperelheti az Európai Bizottságot, a 10,2 milliárd eurónyi kohéziós forrást felszabadítása kapcsán
Foto: SITA/AP

Beperelheti az Európai Parlament az Európai Bizottságot mert az még decemberben úgy döntött, hogy 10,2 milliárd eurónyi kohéziós forrást felszabadít Magyarország számára, amelyet addig a jogállamiság tartós hiányosságai miatt nem kaphatott meg.

A pénzhez való hozzáférést azért engedélyezte akkor a bizottság, mert Magyarország szerinte végrehajtotta a szükséges reformok egy részét. A EP képviselők szerint viszont a reformok nem érték céljukat és az Európai Bizottság a pénz kiutalását politikai alkuvá tette.

Roberta Metsola, az EP elnöke a képviselőcsoportok vezetőivel folytatott csütörtöki megbeszélésen hagyta jóvá a döntést. Metsola rendelkezik a végső jogkörrel, hogy más intézményekkel szemben jogi eljárást indítson az Európai Bíróság előtt.

Az Európai Bizottság azzal érvelt, hogy a pénzeszközök felszabadítása azért volt indokolt, mert Budapest tavaly májusban elfogadta az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését és a bíróságok politikai befolyásolásának mérséklését célzó reformot. Az Európai Parlament, a civil társadalom által kifejezett aggodalmakhoz csatlakozva, megkérdőjelezték az érvelést, és azt mondták, hogy a reform valójában nem látja el feladatát.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban