Na hlavný obsah

Kaliňák bejelentette az USA-val kötendő védelmi megállapodásról szóló tárgyalások megkezdését

Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter RTVS Sobotné dialógy című műsorában bejelentette, hogy megnyitja a vitát az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodás egyes részeiről. Branislav Gröhling (SaS) ellenzéki parlamenti képviselő a Smer retorikájának megváltozásáról beszélt.

Kaliňák bejelentette az USA-val kötendő védelmi megállapodásról szóló tárgyalások megkezdését
Foto: SITA/Milan Illík

Kaliňák bírálta, hogy a cseh fél felfüggesztette a kormányközi konzultációkat. Gröhling szerint a csehek már korábban világossá tették, nem tetszik nekik, hogy Szlovákia „az orosz rendszerrel barátkozik“.

Kaliňák szerint Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov törökországi találkozóját az orosz fél kezdeményezte. Megismételte, hogy Oroszország Ukrajna megszállásával megsértette a nemzetközi jogot, de az EU is hibákat követett el. „Egyértelműen ki kell mondani, hogy Oroszország az agresszor“ – reagált Gröhling.

Kaliňák bejelentette, hogy március végére elkészülhet az új légvédelmi rendszerre vonatkozó szerződés, és bírálta az Sz-300-as rendszer Ukrajnának történő átadását. Gröhling szerint azonban a mi viszonyaink között az már nem használható.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban