Na hlavný obsah

Másfél évnyi huzavona után a magyar parlament megszavazta a Svéd NATO-csatlakozást

Hétfőn a magyar Országgyűlés a NATO tagországok közül utolsónak, megszavazta Svédország Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozási kérelmét, a javaslatot 188 igennel és 6 nemmel fogadták el, a Mi Hazánk frakciója szavazott nemmel.

Másfél évnyi huzavona után a magyar parlament megszavazta a Svéd NATO-csatlakozást
Foto: MTI

Svédország Finnországgal együtt az orosz-ukrán háború kirobbanása után, 2022 májusában döntötte el, hogy csatlakozni kíván a NATO-hoz. A szövetség harminc tagállamából huszonnyolc szinte rögtön ratifikálta is az egyébként katonai szempontból erős két ország kérelmét, egyedül Törökország és Magyarország várt ki.

A hosszú, több körös, több indok mögé rejtett elbírálási folyamat során a kormány még egy küldöttséget is küldtötk Stockholmba „tájékozódni”. Svédország csatlakozását többek között Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke sem támogatta. Kövér saját bevallása szerint nem tartja kellemetlennek, hogy Magyarország az egyetlen NATO tagállam, amely még nem hagyta jóvá a svédek csatlakozását a szövetséghez. Holott korábba a kormány több megszólalója is épp az ellenkezőjét nyilatkozta, az általános vélemény az volt: „nem a magyarok lesznek az utolsók”.

Miután a köztársasági elnök is aláírja a ratifikációt, Svédország hivatalosan is taggá válik. Ezt a házelnöknek 5 napon belül, majd az államfőnek újabb 5 napon belül kell megtennie, így még az is előfordulhat, hogy a dokumentumot végül nem a svédek csatlakozását korábban hangosan ellenző Kövér Lászlónak kell aláírnia.

Miután Orbán Viktor Budapestre hívta tárgyalni Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt, az ország külügyminisztere közölte, hogy NATO-ügyben nincs miről tárgyalni. Kristerrson végül pénteken tárgyalt Orbánnal, a találkozó után közös sajtónyilatkozatban jelentették be, hogy a magyar állam négy új Gripen repülőgépet vásárol a svédektől.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban