Na hlavný obsah

Egy republikánus szenátor szerint Donald Trump győzelme esetén is számíthatnak a NATO tagállamok Amerikára

Donald Trump volt amerikai elnök egyik legnagyobb támogatója, J.D. Vance republikánus szenátor biztosította a NATO tagállamokat arról, hogy akkor is bármikor számíthatnak az Egyesült Államok segítségére, ha Trump nyeri a választást.

Egy republikánus szenátor szerint Donald Trump győzelme esetén is számíthatnak a NATO tagállamok Amerikára
J.D. Vance republikánus szenátor Foto: SITA/AP/Matthias Schrader

Vance erről az Európai Unió müncheni biztonságpolitikai konferenciáján nyilatkozott vasárnap, hozzátette azonban, hogy a Trump körül tömörülő jobboldali republikánusok úgy gondolják, Európának önállóbnak kellene lennie a biztonságpolitika területén.

Vance kitért az Ukrajnának szánt amerikai fegyverszállítmányokra is, szerinte ugyanis azok nem fogják megváltoztatni a helyzetet a harctéren, ugyanakkor úgy gondolja Oroszországnak megvan a motivációja arra, hogy béketárgyalásokba kezdjen.

A német kormánypárt társelnöke, Ricarda Lang ezzel szemben úgy gondolja, Vlagyimir Putyin többször is bizonyította, hogy nem érdekelt a békében, szerinte pedig az Egyesült Államokból érkező fegyverszállítmányok leállítása egyenlő lenne Ukrajna vereségével.

Trump, aki a novemberben esedékes választás fő republikánus jelöltje, a közelmútlban kavart nagy botrányt kijelentésével, mely szerint az Egyesült Államok egy esetleges orosz támadás esetén nem támogatná azon NATO tagállamokat, melyek elmulasztották befizetési kötelezettségeiket.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban