Na hlavný obsah

A magyar Országgyűlés elnöke nem támogatja a svédek NATO-csatlakozását

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását.

A magyar Országgyűlés elnöke nem támogatja a svédek NATO-csatlakozását
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Kövér hozzátette azonban, hogy szeretné, ha a svédek lehetőséget adnának neki arra, hogy tiszta lelkiismerettel minél előbb megváltoztathassa álláspontját. A magyar kormány többször is, indokok széles skáláján taglalta, épp miért nem jó „az időzítés” a svéd NATO-csatlakozás megvitatására.

A legfeltűnőbb mozzanat az volt, mikor egy delegációt küldtek Stockholmba „tájékozódni”.

Kövér saját bevallása szerint nem tartja kellemetlennek, hogy Magyarország az egyetlen NATO tagállam, amely még nem hagyta jóvá a svédek csatlakozását a szövetséghez. Holott korábba a kormány több megszólalója is épp az ellenkezőjét nyilatkozta, az általános vélemény az volt: nem a magyarok lesznek az utolsók.

Kövér szerint a magyar parlamentet nem befolyásolja a török döntés, mellyel jóváhagyták a svéd NATO-csatlakozást. A kormány a török döntésre mégis úgy reagált, hogy az országba invitálta a svéd külügyminisztert „végső egyeztetésre”. Tobias Billström nem lát okot arra, hogy Magyarországgal tárgyaljon Svédország NATO-csatlakozásáról.

Orbán Viktor miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárát tegnap arról biztosította, támogatja a svédek csatlakozását, és szorgalmazza, hogy a magyar Országgyűlés zárja le a ratifikációt. Erre leghamarabb a februári időszak végén kerülhet sor, hacsak a parlament nem kívánja gyorsított eljárásban tárgyalni a „svéd ügyet”.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban