Na hlavný obsah

Az elmúlt hét legfontosabb témái

Budapestre látogatott kedden Robert Fico kormányfő, Andrej Danko a parlament jelenlegi botrányhőse, mégis a Grassalkovich-palotába készül, hol vannak a szlovákiai magyarok mikor az ország kormányellenes tüntetésektől hangos, Zuzana Čaputová csütörtökön a parlament előtt szembesítette a kormányt a Büntető Törvénykönyv tervezett reformjával kapcsoltban.

Budapestre látogatott kedden Robert Fico kormányfő, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Novák Katalin államfővel is tárgyalt. A közös sajtótájékoztatón látható volt a két vezető politikus közötti jó viszony. Az ukrán háború, a migráns válság és a V4-ek kapcsán is megegyezik a véleményük. Vajon sikerül új élet lehelniük a Visegrádi együttműködésbe, vagy csak illiberális dinamikus duóként funkcionálnak majd? A szlovák-magyar kapcsolatokról Bartha Dániel külpolitikai szakértővel, a budapesti Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány független agytröszt elnök-igazgatójával Bábel Ivett beszélgetett a Pátria Rádió Reggeli című műsorában.

A parlament alelnöke kaotikus kijelentéseivel egyre nagyobb kellemetlenségekbe keveredik. Csütörtök óta terítéken Andrej Danko autóbalesetének ügye. Maga a baleset ténye mellett az is gondot okoz, ahogy a történtekre reagál a politikus. Az eredmény negatív volt. Danko a baleset után azt mondta, nem esett baja, de vasárnap a közszolgálati televízió vendége volt, ahol már komoly sérüléseiről beszélt a kamerák előtt. Lemondani nem készül, pártja az SNS pedig mögötte áll. Arról, hogy milyen hatással lehet a nemzetiek vezérének viselkedése a kormányra, és a közelgő elnökválasztásra, Lajos P. Jánossal, a Paraméter hírportál munkatársával beszélgetett Bábel Ivett a szerdai Reggeliben.

A déli régiókat már a Kuciak-gyilkosság kapcsán kirobbant tüntetéssorozat idején is érdektelenséggel vádolták, a szlovákiai magyarok azonban 6 évvel később, amikor a jogállam felszámolása a tét, ismét a háttérben maradtak. Csütörtök este ismét tiltakozások zajlottak Pozsonyban és több másik városban. A dél-szlovákiai városok azonban továbbra is feltűnően hiányoznak a listáról. A szlovákiai magyarok tiltakozásokon való alacsonyabb részvételéről Hunčík Péter pszichiáterrel, közíróval Tilajcsík Dóra beszélgetett a csütörtöki Reggeliben.

A jogi szaktekintélyekkel folytatott szerdai egyeztetése után Zuzana Čaputová államfő csütörtökön a parlament elé állt, hogy személyesen szembesítse a kormányt és a képviselőket a Büntető Törvénykönyv tervezett reformjával kapcsolatos aggályaival. Az államfő kritikáira Fico és Pellegrini is kiszámíthatóan reagált. A téma részleteiről Tokár Gézával, az Új Szó belpolitikai rovatának munkatársával Tilajcsík Dóra beszélgetett a Pátria Rádió Reggeli című műsorában.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban