Na hlavný obsah

Fico tragédiának látja a V4 ellehetetlenítését, Orbán szerint kivételesen jó a magyar-szlovák kapcsolat

Tragikus, hogy a visegrádi négyek (V4) együttműködését szándékosan ellehetetlenítették - jelentette ki keddi budapesti látogatásán Robert Fico kormányfő. Orbán Viktor magyar kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, szorgalmazni fogja a V4-ben elnöklő Csehországnál, hogy hívjon össze kormányfői találkozót a közös témák megoldására.

Fico tragédiának látja a V4 ellehetetlenítését, Orbán szerint kivételesen jó a magyar-szlovák kapcsolat
Foto: SITA/Milan Illík

„Nyilvánvaló, hogy amikor négy ország együtt van, amelyek 65 millió lakost képviselnek az EU-n belül, akkor olyan dolgokat is tudnak érvényesíteni, amelyekre az egyes országok nem lennének képesek“ – mondta Fico.

Szerinte Szlovákia és Magyarország azonos álláspontot képvisel az Európai Unió jövőjét illetően a vétójoggal kapcsolatban. Ha azt elvennék a tagállamoktól, „a nagyok diktatúrája alakulna ki a kicsikkel szemben“, és lehetetlen lenne szuverenitásról és a nemzeti érdekek védelméről beszélni – jelentette ki.

A Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok sohasem voltak olyan jók, mint most, mert a két ország úgy kapcsolódik össze az Európai Unión belül, hogy egymást erősíti a fizikai, a gazdasági és az energiabiztonság tekintetében is, ezért megkezdik egy újabb kétoldalú együttműködési csomag előkészítését – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Orbán a Ficoval közösen tartott sajtótájékoztatóján a hivatalába nemrég visszatért szlovák kormányfőt köszöntve azt mondta, hogy „évek óta vártunk erre a találkozóra“. Először 2012 áprilisában, most pedig már 33. alkalommal tartottak kétoldalú találkozót, ami talán Európa-rekord – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a két nép történelmét nem lehet egymástól elválasztani, és a mélyben van egy nagyon erős civilizációs kapocs, a latin kereszténység világa – mutatott rá.

Hozzátette, hogy Magyarország és Szlovákia érdekei „legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak“, mindkét ország számára fontos a szuverenitás.

(TASR, MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban