Na hlavný obsah

Tárgyalási patthelyzet: elakadtak az Erasmus és a Horizont Europe programok jövőjét érintő magyar–EU tárgyalások

Elakadtak az Erasmus és a Horizont Europe programok jövőjéről szóló tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Erről a magyar területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor beszélt a PaP lengyel hírügynökségnek.

Tárgyalási patthelyzet: elakadtak az Erasmus és a Horizont Europe programok jövőjét érintő magyar–EU tárgyalások
Navracsics Tibor, a magyar kormány területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztere az Erasmus+ program 30 éves évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatóján. Foto: MTI/EPA

Navracsics szerint az uniós tárgyalópartnereiknek nincs bátorsága további lépéseket tenni a probléma megoldására, mert az Európai Parlament zsarolja őket. A Bizottság még tavaly januárban jelentette be, hogy kizárja az alapítványi modellre váltó magyar egyetemeket az Erasmus és Horizont programjaiból, mert az uniós szabályokkal összeférhetetlennek tartja a kuratóriumok működését.

A kormány december végén bejelentette, hogy Pannónia néven programot indít az Erasmusból kieső modellváltó egyetemeknek. A programot ugyanakkor nem az Erasmus pótlékának szánják, mert a Bizottsággal továbbra is meg szeretnének egyezni.

(444.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban