Na hlavný obsah

Drucker: Van pénz az óvodák bővítésére, de az önkormányzatok feladata a kivitelezés

Rendelkezésre állnak anyagi források a helyreállítási alapból az óvodák kapicitásának bővítésére - közölte Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter. Hangsúlyozta viszont, az önkormányzatokat kell meggyőzni, hogy használják fel a pénzt.

Drucker: Van pénz az óvodák bővítésére, de az önkormányzatok feladata a kivitelezés
Foto: SITA/Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR

„Van anyagi keretünk, csak az okoz kis problémát, hogy az óvodák fenntartói, az önkormányzatok fel tudják használni. A másik probléma, amit figyelembe kell venni, hogy végsősoron személyzeti problémákba ütközünk” – állapította meg Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter.

Vagyis a helyreállítási alap biztosítja a szükséges forrásokat az óvodák kapicitásának bővítéséhez, de Drucker szerint az önkormányzatokat rá kell venni, hogy éljenek a lehetőséggel.

Arra is kitért, Pozsonyban van elég kapacitás, de nincs elég óvodapedagógus.

„A demográfiai görbe egy kicsit meg fog változni amiatt, ahogy a fiatalok ma élnek” – mondta. Ugyanakkor szerinte Kelet-Szlovákiában nagy szükség van a befogadóképesség bővítésére.

A miniszter hozzátette, jelenleg az oktatásügyi tárca nem tudja azonnal megoldani az óvodai pedagógusok hiányát. A szlovákiai rendszer azonban fokozatosan kineveli a szükséges embereket nemcsak a pedagógiai karokon, hanem más területeken is.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban