Na hlavný obsah

Elfogadta a parlament a konszolidációs csomagot

Elfogadta kedden a parlament a konszolidációs csomagot, amelytől közel kétmilliárd eurós megtakarítást remél a kormány.

Elfogadta a parlament a konszolidációs csomagot
Foto: TASR

A törvénymódosítást, amelynek célja az államháztartás helyzetének javítása, 78 képviselő támogatta szavazatával, kizárólag koalíciós képviselők.

A bírósági és illeték díjakat 40 és 54 százalék közötti mértékben emelik. A kormány szerint a legtöbb ilyen díjat utoljára az euró szlovákiai bevezetése előtt, 2009-ben módosították.

A konszolidációs csomag részeként a kormány bevezeti a bankadót. A különadó mértéke jövőre 30 százalék lesz, majd 2027-re fokozatosan 15 százalékra csökken. A kormány növeli a nyereségrészesedés, azaz a magánszemélyeknek fizetett osztalék adóját is hétről tíz százalékra.

Csökken továbbá a második pillérbe jutó társadalombiztosítási járulék aránya – a jövőben az eddigi 5,5 százalék helyett csak 4 százalékot utal át a Szociális Biztosító a magánnyugdíjpénztárakba.

Az új évtől emelkednek a munkáltatók, az egyéni vállalkozók és az önfizetők egészségügyi illetékei. Ezek csak átmenetileg, 2027 végéig emelkednek. A munkáltatói járulék mértéke 10 -ről 11 százalékra emelkedik. Az egyéni vállalkozók és az önfizetők esetében 14-ről 15 százalékra. Az új jogszabály az egészségbiztosítási társaságokról szóló törvény közvetett módosítását is tartalmazza. Ez bizonyos tevékenységek esetében csökkenti az egészségbiztosító százalékos járulékmértékét.

Az RTVS, azaz a közmédia az állami költségvetésből a bruttó hazai termék legalább 0,12 százalékának megfelelő hozzájárulást kap. A kormány szerint a hozzájárulás összege az előző időszakok tényleges kiadásain alapul. A képviselők jóváhagyták az RTVS esetleges további finanszírozására vonatkozó javaslatot is, amennyiben a műsorszolgáltató pénzügyi és belső stabilitása objektíve veszélybe kerül.

A kormány döntése értelmében szeptember elseje, azaz az alkotmány napja ugyan továbbra is államünnep marad, de a jövőben már nem lesz szabadnap. Drágul továbbá a cigaretta és az alkohol ára, pluszadót vetnek ki a kőolajtermékek előállítására, emelkednek a bírósági és adminisztratív díjak.

A hatásköri törvény vitájának lezárásáig ülésezik kedden a parlament, azaz este 8 óra után is, és ha szükség lesz rá, az éjszakai órákban is – jelentette be Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban