Na hlavný obsah

A WHO elítélte Izrael kórházrombolását

Az Egészségügyi Világszervezet komoly kritikával illette Izraelt a Gázai övezet Északi részén történt kórházrombolás miatt.

A WHO elítélte Izrael kórházrombolását
Foto: SITA/AP

A WHO közleménye szerint megdöbbenéssek fogadták, hogy Izrael nem csak, hogy lerombolta a Kamal Adwa kórházat, de ezzel még legkevesebb nyolc ott ápolt beteg halálát is okozta. A betegek többsége, köztük egy kilencéves gyerek annak következtében veszítette életét, hogy a helyzet miatt nem tudták számukra biztosítani a megfelelő egészségügyi ellátást.

Izrael mindössze azzal utasította el a szervezet kritikáját, hogy a kórház és a hozzá tartozó alagútrendszer a Hamász egyik bázisaként szolgált. Míg az izraeli illetékesek közleménye szerint hagytak humanitárius időablakot a kórház kiürítésére és kizárólag az ott tartózkodó terroristákat tartóztatták le, addig palesztin források szerint az egészségügyi személyzet egyes tagjait is letartóztatták, a betegeknek pedig egyedül kellett elhagyniuk a kórházat, veszélyeztetve ezzel egyébként is válságos egészségügyi állapotukat.

Az Al Jazerra mindemellett arról számolt be, hogy Izrael bulldózerrel pusztította el a kórház környékén biztonságot kereső palesztinok menedékhelyeit 20 civil halálát okozva ezzel, ezt azonban Izrael egyelőre nem kommentálta.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban