Na hlavný obsah

Washingtonba hívta Volodimir Zelenszkijt Joe Biden amerikai elnök

Joe Biden amerikai elnök Washingtonba hívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A Fehér Ház bejelentése szerint a két vezető kedden fog találkozni.

Washingtonba hívta Volodimir Zelenszkijt Joe Biden amerikai elnök
Foto: TASR/AP

Zelenszkij látogatására azzal egyidőben kerül sor, hogy a Kongresszus az Ukrajának nyújtandó rendkívüli támogatásról tárgyal. Az ukrán elnök hétfőn személyesen vett részt Javier Milei argentin elnök beiktatásán, az elnöki hivatal szerint pedig vasárnap várható érkezése Washingtonba.

Az ukrán illetékesek közleményének értelmében a találkozó kiemelte témája lesz az Egyesült Államok és Ukrajna védelmi együttműködése, külön figyelmet fordítva a fegyverek és légvédelmi rendszerek gyártását érintő közös projektekre.

Múlt hét szerdán a republikánusok blokkolták a javaslatot mi szerint további forrásokat kellene elkülöníteni Ukrajna, valamint Izrael támogatására. A többnyire jobboldali irányultságú képviselők a támogatás megszavazásáért cserébe a bevándorlás jelentős szigorítását kérik, a demokraták azonban ezt nem akarják elfogadni. A Fehér Ház közleménye szerint további tárgyalások várhatók az ügyben.

(ctk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban