Na hlavný obsah

Harmadik napja tart a kormányprogram parlamenti vitája

Harmadik napja tart a kormányprogram parlamenti vitája. A nap kezdetén korlátozták a média élő parlamenti bejelentkezéseit. Ennek oka, hogy szerdán Igor Matovič röviddel egy élő bejelentkezés előtt vulgáris szavakat használva megzavarta a nyilatkozni készülő Ján Mažgútot, a Smer képviselőjét.

Harmadik napja tart a kormányprogram parlamenti vitája
Foto: SITA/Milan Illík

Délutánra 24 felszólaló jelentkezett a vitára, továbbra is főként az ellenzék részéről. Közülük kiemelhető Tomáš Hellebrandt, a Progresszív Szlovákia képviselőjének felszólalása, szerinte a kormánynak a gazdasági megatrendekre kellene összpontosítania, mint a technológiai változás, a digitalizáció, a zöld átalakulás és az elöregedő népesség.

Az eljárási szabályzat szerint a szóbeli felszólalóknak legfeljebb tíz perc áll rendelkezésére. A képviselők tényszerű megjegyzésekkel válaszolhatnak, amelyek mindegyike legfeljebb két percig tarthat. A kormány tagjai, a miniszterelnök, az alelnökök és a parlament elnöke bármikor szót kérhetnek.

Peter Pellegrini házelnök tájékoztatta a képviselőket, hogy érdekükben áll még csütörtökön befejezni a vitát, beleértve a szavazást is. Bejelentette, hogy a plenáris ülésen zajló vita menetétől függően indítványt nyújt be annak esetleges 20.00 órán túli meghosszabbítására. Erre abban az esetben kerülne sor, ha a vitát addig nem sikerülne lezárni.

A kormányprogramot kedden terjesztette a parlament elé Robert Fico kormányfő, és bizalmat kért kabinetjének.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban