Na hlavný obsah

Reggeltől folyik a vita az új Fico-kabinet kormányprogram nyilatkozatáról.

Inkább nem valószínű, mint igen, hogy még szerdán véget ér a vita és szavazásra kerül a sor.

Reggeltől folyik a vita az új Fico-kabinet kormányprogram nyilatkozatáról.
Foto: SITA/Milan Illík

Hacsak nem dönt úgy a törvényhozás, hogy 19 óra után is tárgyalnak addig, amíg véget nem ér a vita, akkor ma nem kap bizalmat a kormány. Ehhez egyébként 76 szavazat kell. Nem kizárt, hogy 22 óráig tanácskozik a parlament. Délelőtt kiabálás és szitkozódás mentesek voltak a jobbára ellenzéki felszólalások. Szociális, gazdasági és jelzálog témákat vitattak meg.

Az ellenzékiek hiányolják a programnyilatkozatból a konkrét megoldási javaslatokat, és azok pénzügyi hátterének felvázolását. A dokumentum a választási rendszerről is értekezik. Az eddigi egy helyett nyolc választási körzetre osztanák az országot, pl. megyék szerint. Erre az ellenzék nem mond egyöntetű nemet. De a kérdés hosszabb vitát igényelne, és 90 szavazatot, mert alkotmánytörvényről van szó.

Szlovákiának technológiai és digitális átalakulásra van szüksége ahhoz, hogy versenyképes legyen az európai és a globális piacon. Ezt Michal Truban (PS) parlamenti képviselő jelentette ki a vita során. Hangsúlyozta, hogy ha Szlovákiából hiányzik a jogállamiság biztonsága és a nyugati struktúrákban való lehorgonyzás, ezért a befektetők el fognak menni.

Vladimíra Marcinková (SaS) képviselő bírálta a kabinet ukrajnai helyzethez, valamint a rendőrséghez és a nyomozókhoz való hozzáállását. Hangsúlyozta a mentális egészség védelmének szükségességét az iskolákban, és üdvözölte, hogy ez bekerült a programnyiltkozatba.

Martin Šmilňák (KDH-s) képviselő bírálta, hogy a kormányprogramban csak egyetlen mérhető kritériumot talált az oktatás területén. „Amikor azt mondjuk, hogy megpróbáljuk, hogy megfontoljuk, ez nem olyan program, amely megérdemli a bizalmi szavazatunkat“ – jegyezte meg.

Az biztos, hogy a polgárok adóemeléssel fognak szembesülni – mondta az SaS-es Marián Viskupič. Szerinte a dokumentumból nem derül ki, hogyan akarja beindítani a kormány gazdaságot.

Viskupič rámutatott, hogy a kormány tervei között szerepel az alkohol és a dohány, valamint a szerencsejátékok jövedéki adójának emelése is. Emlékeztetett arra, hogy egy hasonló csehországi kormányzati intézkedés után nem nőttek az állami bevételek, hanem mozgósították a feketepiacot.

A koalíció nem reagál azonnal a felszólalásokra, megvárják a végét. Ezt követően szólalnak fel.

(Pátria Rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban