Na hlavný obsah

Robert Fico: A V4-es országoknak összhangban kell lenniük az uniós költségvetést illetően

Robert Fico miniszterelnök azt szeretné, ha a V4-es országok megállapodnának az uniós költségvetés következő évekre vonatkozó módosításáról. Az új kormányfő megismételte, ellenzi, hogy pénzt vegyenek el az uniós alapokból és a gazdák támogatásából Ukrajna javára.

Robert Fico: A V4-es országoknak összhangban kell lenniük az uniós költségvetést illetően
Robert Fico 2022. szeptember 13-án. Foto: SITA

Habár a V4-es országoknak különbözik a véleményük az ukrajnai háborúról, az uniós költségvetés felülvizsgálatát illetően összhangban kell lenniük. Különösen, ha a közös agrárpolitikához szükséges anyagi források védelméről van szó, mondta Fico.

A nemrég hivatalba lépett kormányfő Magyarország miniszterelnökéhez, Orbán Viktorhoz hasonlóan hangoztatta, elutasítja a katonai segítségnyújtást Ukrajnának.

Fico elmondta, szeretne találkozni a visegrádi országok vezetőivel, hogy megállapodásra jussanak a 2024–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetés kiigazításának tervezetéről. Hozzátette, hogy a visegrádi négyek hozzájárulása nélkül lehetetlen lenne megállapodásra jutni az EU-ban.

Az Európai Bizottság júniusban javasolta, hogy az EU hozzon létre egy 50 milliárd eurós pénzügyi alapot Ukrajna számára. Az anyagi támogatás célja, hogy biztosítsa az orosz agressziónak ellenálló ország pénzügyi stabilitását, valamint, hogy segítse az ország talpra állítását, modernizációját és az Európai Unióba való integrációhoz szükséges reformokat.

Az Európai Parlament október 17-én hagyta jóvá a tervet. Magyarország ellenezte a javaslatot.

Fico azonban az Európai Tanács múlt heti ülésén megszavazta az uniós csúcstalálkozó záródokumentumát, amelyben az EU pénzügyi és katonai segítséget ígért Ukrajnának addig, amíg szükséges.

(dennikn, ctk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban