Na hlavný obsah

Mahsza Amini és az iráni nőjogi mozgalom kapja idén a Szaharov-díjat

Az Európai Parlament Mahsza Amininak, valamint az iráni "Nők, élet és szabadság" mozgalomnak ítélte oda a 2023-as Szaharov-díjat. Ezt Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke jelentette be az X közösségi hálón.

Mahsza Amini és az iráni nőjogi mozgalom kapja idén a Szaharov-díjat
Foto: SITA/AP

Mahsza Amini halála óta egy év telt el. A 22 éves iráni kurd nőt 2022. szeptember 13-án tartóztatta le a teheráni erkölcsrendészet, mert megsértette a hajának eltakarására vonatkozó szigorú előírásokat. Három nappal később, miután az őrizetben fizikailag bántalmazták, a kórházban belehalt sérüléseibe. Halála széles körű, nők által vezetett tiltakozáshullámot váltott ki Iránban „Nők, élet és szabadság“ mottóval. Miután az iráni rezsim brutálisan leverte a tüntetéseket, az EP többször is elítélte az országban uralkodó kétségbeejtő emberi jogi helyzetet.

Az utolsó három jelöltből Roberta Metsola EP-elnök és a frakcióvezetők választották ki a győztest.

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat, amelyet Andrej Szaharov szovjet fizikusról és disszidensről nevezték el, és amely 50 000 euróval jár, 1988 óta ítéli oda az Európai Parlament az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelmében tevékenykedő személyeknek és szervezeteknek.

(tasr, telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban