Na hlavný obsah

Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások a SMER, a Hlas és az SNS között

Robert Ficónak, a Smer elnökének alig egy hete maradt a kormányalakításra. A kormányalakítással megbízott Fico ezúttal nemcsak Pellegrinivel tárgyalt az együttműködésről, a hétfő reggeli találkozón már az SNS elnöke is részt vett.

Az aktuality.sk portál kérdésére, hogy mit mond Šimečka ajánlatára, mely szerint hajlandó átengedni neki a kormányfői posztot, Peter Pellegrini azt válaszolta: „egyelőre semmit”. Šimečka úgy véli, továbbra is a Smer–Hlas–SNS alkotta koalíció a legvalószínűbb, jó jelnek tartja azonban, hogy egy héttel a választás után még nincs kizárva a Smer nélküli koalíció.

„Átadtam az üzenetet Peter Pellegrininek, hogy kész vagyok lemondani a miniszterelnöki posztról a hipotetikus négyes koalícióban. A PS mindent megtesz azért, hogy életben tartsa a négyes koalíció reményét” – jelentette ki Šimečka. Ha a Hlas politikusa lenne a miniszterelnök, a belügyminisztériumnak a PS vezetése alá kell kerülnie. A liberális párt elnöke ezt elsősorban a négyes koalíció hitelességének megőrzésével indokolta.

Fico a hétfő reggeli találkozó után megismételte, amíg nem egyeznek meg, addig nincs miről tájékoztatni. „A Smer a Hlasszal és az SNS-szel való kormányzást részesíti előnyben, erre összpontosítunk”- mondta Fico.

(Tasr, RTVS, Aktuality.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban