Na hlavný obsah

15 éve szállta meg Oroszország Grúziát

Oroszország ezzel felrúgta az ENSZ Alapokmányát és a helsinki záróokmányt, valamint a nemzetközi jogot és az általános normákat.

15 éve szállta meg Oroszország Grúziát
Miroslav Wlachovský Foto: SITA

Miroslav Wlachovský külügyminiszter ebből az alkalomból kijelentette, hogy Oroszország ezzel felrúgta az ENSZ Alapokmányát és a helsinki záróokmányt, valamint a nemzetközi jogot és az általános normákat is megtagadta. „Már 15 évvel ezelőtt láthattuk, mire képes az oroszországi rezsim.

A Kreml már akkor megmutatta, hogyan képzeli el polgárainak állítólagos védelmét a határokon túl, és ezzel a hamis ürüggyel megszállt egy szomszédos országot. Egy független állam szuverén területére hatolt be, amelyet Moszkva nyilvánvalóan soha nem szűnt meg befolyási övezetének tekinteni, és ezért akarta megállítani euroatlanti orientációját“ – fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette, Szlovákia továbbra is támogatja Grúzia területi egységét és szuverenitását, illetve elítéli Abházia és Dél-Oszétia megszállását. A külügyminisztérium a konfliktus békés, párbeszéd alapú rendezésére szólít fel a nemzetközi joggal összhangban. Wlachovský egyúttal rámutatott Grúzia és Ukrajna megszállásának párhuzamára. (tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban