Na hlavný obsah

Oroszország-ellenes tüntetések voltak Grúziában

Grúz tüntetők tegnap megakadályozták, hogy egy tengerjáró hajó kikössön a Fekete-tenger melletti Batumiban, fedélzetén orosz turistákkal.

Oroszország-ellenes tüntetések voltak Grúziában
Tüntető Tbilisi utcáin, márciusban. A kép illusztráció. Foto: TASR/AP

Ez azután történt, hogy néhány orosz turista azt mondta a grúz sajtónak, hogy egyetértenek Oroszország lépéseivel a 2008-as orosz-grúz háború kapcsán. A hajó csütörtök reggel érkezett meg az oroszországi Szocsi városából, de a tiltakozások miatt hamarosan el kellett hagynia a batumi kikötőt – jelentette a Nastojaščeje vremja hírportál.

Az Astoria Grande 800 turistát szállított, akik többsége orosz állampolgár volt. Érkezését oroszellenes tüntetések előzték meg, amelyek Batumi kikötővárosban és Grúzia fővárosában, Tbilisziben is kitörtek. Grúzia és Oroszország 2008-ban csapott össze egymással egy rövid háborúban, miután Oroszország azzal vádolta Grúziát, hogy háborúra készül a szeparatista Dél-Oszétiában, és csapatokat küldött oda.

A háború után Oroszország elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, és katonai helyőrségeket tart fenn bennük. Grúzia továbbra is saját területének tekinti mindkét szeparatista tartományt.

(ctk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban