Na hlavný obsah

Hét év szabadságvesztésre ítélték Ján Kaľavskýt volt rendőrt

Bűnösnek találta a bazini Specializált Büntetőbíróság Ján Kaľavskýt, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség pozsonyi műveleti csoportjának volt vezetőjét korrupció és belső rendőrségi információk kiszivárogtatása ügyében.

Foto: Getty images

A bíró július 18-án, kedden halmazati büntetésként 7 év letöltendő szabadságvesztésre, továbbá 5 000 euró pénzbírságra ítélte. Az ítélet nem jogerős.

A vádlott nincs jelen a tárgyaláson, mivel Bosznia-Hercegovinában tartózkodik, ott kért menedékjogot. Korábban tagadta bűnösségét.

A Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze í év börtönbüntetés és 5 000 eurós pénzbírság kiszabását indítványozta. Eva Mišíková, a vádlott védőügyvédje megalapozatlannak és törvénytelennek nevezte a Ján Kaľavský ellen emelt vádat. Indítványozta, hogy a bíróság mentse fel védencét.

A vádirat szerint Ján Kaľavský 2019 novembere és 2021 márciusa között készpénzt, illetve mobiltelefont fogadott el Peter Petrovtól, alias Tigertől a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) belső információinak átadása fejében.

Egyebek mellett információkat adott át Peter Petrovnak az ellene és a Takáč-banda ellen folytatott nyomozásról vagy a tervezett operatív akciókról.

Cserébe Peter Petrov elintézte a vádlottnak, hogy kicseréljék a konyhaablakokat a nyaralóján, illetve az autóvásárlást és -szervizelést. A vádirat szerint Ján Kaľavský a Tisztítótűz és a Júdás rendőrségi akcióról adott ki információt illetéktelen személyeknek.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban