Na hlavný obsah

„Ma is szeretem az iskola illatát“ – beszélgetés N. Tóth Anikó íróval és egyetemi oktatóval

N. Tóth Anikó pedagóguscsaládban nőtt fel, Nagyölveden, méghozzá a helyi iskola udvarán. Kedves illata ma is a gyermekkorában megismert iskolaillat. Talán emiatt is állt maga is pedagógusnak.

Foto: Irodalmi Szemle

Miután az ELTE-n megszerezte magyar nyelv és könyvtár szakos oklevelét, előbb Paláston majd Ipolyságon az alapiskolában, később az ipolysági gimnáziumban tanított. 2006-tól a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalom tanszékének oktatója, jelenleg docense.

1985-től folyamatosan publikál. Az elmúlt két évben két kötete is megjelent: 2022-ben a Selmecbánya előtt tisztelgő A szalamandra mosolya – a selmeci különös hölgy legendáriumából című regénye, idén pedig a Tanárnő kérem című tárcaregénye. Emellett egy színházi bemutatója is volt – a komáromi Jókai Színház jubileumi, hetvenedik évadának utolsó előadásaként mutatták be május végén A kacagó királykisasszony c. mesejátékát.

Beszélgetésünkre az ipolysági zsinagógában került sor, amely az ipolyságiak kedvelt kulturális találkozóhelyévé nőtte ki magát, és amelyet N. Tóth Anikó – akivel megegyezésünk szerint tegező módban beszélgettünk – a következőképp mutatott be megérkezésünk után.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban