Na hlavný obsah

Egy globális konfliktus veszélyeire figyelmeztetnek cseh politikusok

Csehországnak fel kell készülnie egy nagyméretű konfliktus kockázataira, s ennek veszélyeit nem szabad elhallgatni a lakosság előtt - hangsúlyozták vezető cseh politikusok június 20-án, kedden a Biztonságunk nem magától értetődő elnevezésű konferencián Prágában.

Karel Řehka
Foto: ČTK

A biztonságpolitikai tanácskozásra már egy évtizede évente a Jagello 2000 nevű civil szervezet hívja meg Prágába a vezető cseh politikusokat és szakértőket.

„Készülnünk kell egy nagy konfliktus kockázataira, hogy azt megakadályozhassuk. Ennek egyetlen módja az esetleges agresszor elriasztása“ – jelentette ki Karel Řehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke. A tábornok szerint ennek érdekében létszükséglet „egy erős védelmi képesség“ kifejlesztése.

„A veszélyeket nem szabad lebecsülni és elhallgatni, az embereknek információkra van szükségük“ – tette hozzá.

Jan Lipavský külügyminiszter úgy vélte, hogy a világ egy „nagy globális konfrontáció előtt áll„, melynek formáját még nem ismerjük.

Elmondta, hogy a védelmi képességek és a cseh diplomácia megerősítése az érme két oldalát jelentik. Csehországnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy gyengítse Oroszország és Kína befolyását a világban.

„A NATO- és EU-tagság Csehország számára létfontosságú“ – szögezte le a cseh diplomácia irányítója.

Nem valószínű, hogy az orosz-ukrán konfliktus a közeljövőben véget érne, ezért fel kell készülni egy elhúzódó, állandó veszélyforrást jelentő helyzetre – hívta fel a figyelmet Petr Fiala miniszterelnök a konferenciát megnyitó beszédében.

„Egy lefagyott konfliktus veszélye áll előttünk, amely tartós biztonsági fenyegetést és bizonytalanságot hozna Kelet-Európába“ – jelentette ki Petr Fiala.

Szerinte a legnagyobb veszély az, hogy Ukrajna kifárad, és lankadni fog az Ukrajnát támogató nyugati figyelem is. Ezt a forgatókönyvet mindenképpen el kell kerülni.

„A nyugati országok kormányainak jelenleg ez a legfontosabb feladatuk“ – vélte a cseh miniszterelnök.

Jana Černochová védelmi miniszter hangsúlyozta: Csehország továbbra is kiáll Ukrajna mellett, és minden segítséget megad az ukránoknak, hogy „visszaverjék az orosz inváziót“.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban