Na hlavný obsah

Nyugodt a helyzet Észak-Koszovóban a hétfői összecsapások után

Nyugodtan telt az éjszaka Észak-Koszovóban, az egy nappal korábbi összeütközések helyszíneit azonban továbbra is a helyi rendőrség és a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erői védik.

KFOR-katonák, és koszovói rendőrök egy önkormányzati épületet őriznek a szerbek és a NATO vezette KFOR békefenntartó erők csapatai közötti hétfői összecsapások után az észak-koszovói Zvečan városában, 2023. május 30-án, kedden.
Foto: SITA/AP

A KFOR május 30-án, kedden közölte, hogy a hétfői összecsapásokban 30 katonája – 19 magyar és 11 olasz – sérült meg.

A KFOR főparancsnoka a közleményben arra kérte a szerb és a koszovói felet is, hogy vállaljon teljes felelősséget a történtekért, és akadályozza meg a helyzet további fokozódását, ne bújjon hamis „narratívák“ mögé.

A szerbek tiltakozása május 26-án, pénteken kezdődött, amikor 3 település újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

(ma.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban