Na hlavný obsah

Orbán: A háborúnak nincsenek és nem is lesznek nyertesei

Szokásos háborús helyzetértékelést tartott Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban.

Orbán Viktor.
Foto: SITA

Orbán azt hagsúlyozta, hogy bár a háborúnak feltehetően nem lesz vége idén, a kormány próbálja fenntartani a családvédelmi intézkedéseket.

Elmondta, az oroszoktól vásárolt energia árában csúszóhatás érvényesül, az árcsökkenés és az emelkedés is 2 hónapos késéssel érvényesül. Szerinte a legfontosabb, hogy a fűtési szezonra elegendő energia legyen, ami meg is valósul majd a tározók feltöltésével. S bár a köbméterenként 556 forintos januári átlagár alig több mint fele az októberi szintnek, az Eurostat adatai szerint a Magyarország által fizetett földgáz ára így is a legmagasabb volt az EU-ban.

Az ukrán gabonaimportról azt mondta Orbán, hogy a háború elején Magyarország jóindulattal állt a kérdéshez, de az Európai Bizottság már megint átvert minket, és visszaélt a hatalmával. Eredetileg arról volt szó, hogy Európán keresztül adják el az ukrán gabonát Afrikába az éhezőknek. A spekulánsok aztán behozták az ukrán gabonát Közép-Európába, itt eladták, és ezzel tönkretették a magyar, a román és a lengyel gazdákat – magyarázta a miniszterelnök. Az Európai Bizottság ezt pontosan tudta szerinte, és nem tett semmit.

A Konzervatív Politikai Akció Konferenciára utalva megjegyezte: ezért voltak itt a „konzervatív barátaink“. Azok találkoztak Budapesten, akiket összeköt ez a gondolat, és készek arra, hogy megvívják a politikai küzdelmet a globális elit és spekulánsok világával szemben.

Mindezek mellett sok minden szóba került még Orbán Viktor péntek reggeli rádióműsorában, de a 25 perces műsoridő arra mégsem volt elég, hogy a miniszterelnök néhány szót ejtsen az ablaka alatt könnygázzal lefújt diákokról.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban