Na hlavný obsah

A 17. helyen Szlovákia a sajtószabadsági világranglistán

Szlovákia a 17. helyen áll a sajtószabadság világranglistáján, ezzel 2022-es eredményéhez képest 10 helyet ugrott előre. Az aktuális rangsort a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet tette közzé május 3-a, a sajtószabadság világnapja alkalmából - tájékoztatott a kulturális minisztérium.

Foto: depositphotos

„Ez a pozitív jelentés kézzelfogható eredménye a médiakörnyezet minőségének javítására irányuló hazai és nemzetközi erőfeszítéseknek, amelyet a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma az elmúlt években tesz. Egyúttal kiváló motiváció, hogy a következő években már csak feljebb lépdeljünk a rangsorban” – közölte a tárca.

Az ideiglenesen kinevezett kulturális miniszter, Natália Milanová (OĽaNO) rámutatott, hogy a szlovákiai médiakörnyezet javítására irányuló törekvés a kormány egésze számára elsődleges szempont.

„Tiszteljük a demokrácia alapelveit, és törődünk azzal, hogy az újságírás Szlovákiában objektív és független legyen, és az újságírók és újságírónők biztonságban érezhessék magukat“ – húzta alá Milanová.

Milanová szolgálati útja keretében Párizsban találkozik a Riporterek Határok Nélkül (RSF) képviselőivel, de Rima Abdul Malak francia kulturális miniszterrel is beszélni fog, akivel a médiaszabadságról szóló európai uniós törvény (EMFA) jelenlegi állásáról tárgyal.

Az EMFA jelenleg az Európai Unió (EU) egyik kiemelt témája a média, a média szabadsága és függetlensége terén.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban