Na hlavný obsah

A Kuciak-gyilkosság tárgyalása Andruskó Zoltán meghallgatásával folytatódik

Andruskó Zoltán ügyét külön eljárás keretében tárgyalja a bíróság.

A Kuciak-gyilkosság tárgyalása Andruskó Zoltán meghallgatásával folytatódik
Foto: Martin Martiš, Pravda

A Kuciak-gyilkosság miatt már jogerősen elítélt Andruskó Zoltán meghallgatásával folytatódott hétfőn a bazini Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS) a Ján Kuciak újságíró meggyilkolása, illetve három ügyész tervezett meggyilkolása ügyében zajló tárgyalás.

Andruskó április elején a bíróságon egy levélről beszélt, melyet az őrizetbe vétele előtt írt egy ismerősének. A levélben azt írta, Alena Zsuzsová és Marian Kočner rendelte meg a gyilkosságok végrehajtását, és a levél megírásakor úgy érezte, veszélyben van az élete. Hétfőn a bíróságon azt mondta, a levelet azért írta meg, mert Alena Zsuzsová többször megfenyegette. A levelet nemrég adta át a bíróságnak.

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. A gyilkosság ügyében eddig három jogerős ítélet született. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25 év, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan K. és Darko Dragič – ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészítése miatt. Sz. Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic megölésére 2017 őszén adott megbízást Marian Kočner, Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban